начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


СКОПИЕ НИ СЕ ЗЪБИ ЗА СЛУЧАЯ СПАСКА МИТРОВА ОТ ГЕВГЕЛИ

дата: 05 Август 2009 г. , автор: Редакционна в "Труд "

Авторите описват потресаващи подробности за ареста на Спаска Митрова , кокто и за държанието към нея в затвора "Идризово"...

18:24
05.08.09

Скопие ни се зъби заради Спаска

автор: Труд, прочитания: 90, коментари: 0

СКОПИЕ - Полицаи са я влачили по стълбите, удряли са я, дърпали са я за косата. Спаска Митрова (23 г.) от македонския град Гевгели, която има и наше гражданство, преживява силни физически и морални страдания само защото не се отказва от българските си корени.

След като във вторник българското МВнР остро протестира пред Скопие заради гаврата с Митрова, вчера бе разпоредено българският консул Валери Христов да посещава Спаска през ден в затвора в Идризово, където тя се намира. Първата визита бе завчера.

Македонското МВнР пък се озъби на София и отхвърли отправената вербална протестна нота (виж долу).

“Труд” вчера научи потресаващи подробности за полицейския произвол над Спаска в нощта на ареста й на 29 срещу 30 юли 2009 г.

Насилието

Митрова е с тримесечна присъда вследствие на семейна разпра с бившия й съпруг Воислав Савич и спор за попечителството над детето им Сузана на 2 г. и половина. В основата на битовата драма обаче стои българското самосъзнание, от което Спаска не смята да се откаже дори и след полицейския тормоз.

Бившият й съпруг спечелил дело срещу нея заради нарушаване на определения ден за среща с детето. Заради това тя трябва да влезе в затвор и полицаите нахлули насилствено у Митрови. Влачили цял етаж Спаска за косите, за да я изведат навън. Откарали я заедно с дъщеричката, въпреки че са представени две медицински свидетелства - че ще кърми дъщеря си до 1 септември и че детето страда от алергичен бронхит.

В участъка липсвали необходимите социален работник, лекар и адвокат. 20 полицаи наобиколили в кръг беззащитната жена, блъскали я, удряли я, дърпали я за косата. Целта - да им даде “доброволно” детето.

През цялото време там бил и бащата - със сръбско самосъзнание и съмнителна репутация. Той демонстрирал колко близък е с полицаите. Срещу Спаска се сипели непрекъснати подигравки -“гюбре бугарско”, “копеле бугарско”.

В 3 ч през нощта майката и детето останали в празна стая без елементарни условия. Така осъмнали и тогава директорката на социалния дом в града Блага Джелева все пак отвежда детето. И вчера бабата и дядото Митрови не знаеха къде се намира болната им внучка и дали получава нужните лекарства. От посолството ни в Скопие им се обадили, за да им съобщят, че дъщеря им е добре и че със съдействието на българските дипломати ще й бъде осигурен гинеколог заради възпалените от кърмата гърди.

В затвора

Спаска е откарана в Идризово, където отношението е добро. Настанена е в най-новата част на сградата с още 6 жени - те й съчувствали, давали й от личната си храна, тя също може да получава колети с дрехи и ядене. Страхувала се, че могат да я отровят, и затова не яде от общата кухня. Продължава да е в шок, но не се оплаква. Няма да се откажа от корените си, категорична била Спаска Митрова.

Историята

Проблемите на Спаска заради България са не от днес. Още през 2006 г. бъдещият й съпруг я заплашвал, че трябва да се откаже както да следва английска филология в Благоевград, така и от българското си гражданство. Митрова обаче държала на своето и това станало основна причина за развода. Заради България тя губи и работата си. На 1.09.2008 г. е назначена за учителка по английски в училището в Гевгели, но на 10.12.2008 г. е уволнена - на нейно място назначават човек, завършил не в България, а в Македония. И до днес не е получила документите си от училището.

 

Порязаха сдружението на българите

СКОПИЕ - Сдружението на българите в Македония РАДКО не получи разрешение за регистрация от Централния регистър, пише скопският в. “Време”. Искането е отхвърлено, тъй като статутът и програмата били насочени към насилствено нарушаване на конституционния ред и насърчаване на национална и религиозна омраза. В обяснението се посочва, че е спорна и частта, в която се говори за освобождаване от задължението хоратада бъдат учени на фалшива история на език, “който служи като основно средство за дебългаризацията на Вардарска Македония”.

Чакаме обяснение

Чакаме обяснение от македонските власти, заяви вчера зам. външният министър Марин Райков.

Потърсен по повод получената в “Труд” информация за насилието над Спаска Митрова, той отказа да коментира фактите, но каза, че в МВнР са смутени от наученото по този случай.

“Ще държим българската общественост в течение по случая. Много е важно да получим информация дали действително г-жа Митрова е била малтретирана заради принадлежността й към тази група от македонските граждани, които успоредно с македонската си самоличност отстояват и българския си произход”, добави Райков.

 

Македонското външно министерство: Очакваме дистанциране от класическа манипулация

СКОПИЕ - “Очакваме българските власти да се дистанцират от тази класическа манипулация с човешки съдби”, се казва в декларация на македонското МВнР, цитирана вчера от тамошната телевизия А1. В текста се казва, че “отношенията между двете приятелски страни не трябва да бъдат заложници на хора, които искат покритие за своите семейни разногласия и престъпни действия”.

Говорителят на МВнР Драговест Горанов вчера заяви, че официален отговор на българската протестна нота няма и не може да коментира медийни публикации.

Според македонското Външно, цитирано от А1, двете държави не трябва да злоупотребяват с гражданство и с паспорти за бракоразводни проблеми или укриване на данъци, например при случая с бившия здравен министър на Скопие Владо Димов (той бе арестуван в Полша и го спаси българският му паспорт - бел. ред.).Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага