начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


"ГОЛГОТАТА НА БЪЛГАРИТЕ В ТАВРИЯ: АНАТОМИЯ НА РЕПРЕСИИТЕ (1920-те – 1940-те години)

дата: 30 Юни 2016 г. , автор: Редакцията

София, Американски център при Столична бибилиотека, пл. "Славейков" № 4а, 18h

 Приятели, каним ви на 30.06.2016 г., четвъртък, от 18.00 ч. в залата на Американски център при Столична библиотека, пл. "Славейков " № 4a на Представяне на новата книгата на Издателство "7 ЛЪЧА" - "ГОЛГОТАТА НА БЪЛГАРИТЕ В ТАВРИЯ: АНАТОМИЯ НА РЕПРЕСИИТЕ (1920-те – 1940-те години)" с автор бесарабския българин - Василий Митков.

Книгата представлява серия от очерци, разказващи за репресиите на сталинския режим, насочени срещу българското население в Таврия – за разкулачването, колективизацията, изкуствено предизвиканите гладомори, за гоненията по политически и национален признак в посочения период. Към основната част на книгата е приложен сборник от архивни документи и спомени на свидетели на събитията от онези години, както и мартиролог на българите, станали жертва на политическите репресии.

"Повествованието на г-н Митков не е само хронология на мъките и страданията на тази част от българския народ, която преди век и половина се е преселила в негостоприемната тогава степ на приазовската област Запорожие (Таврия). То е същевременно доклад пред общата майка великомъченица България, че нейните чеда в тази земя, към които се числи и сам авторът, при всички дълголетни мъки и страдания са останали верни ней – на България - съхранили чистотата на своя език, воля за принадлежност, традиции и човешка доброта." - казва в предговора полк. Дянко Марков.

Книгата ще бъде представена от доц. Александър Йорданов - литератор, общественик, дипломат.
На представянето ще чуем и автора Василий Митков, пристигнал специално от Украйна, от когото ще може да се вземе автограф.
Очакваме ви!


Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага