начало   контакти
vardar@art.bg


Новости
Македония
Малко смех
М У З И К А
novini
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Погромът над творците на изобразителното изкуство след 9.09.1944г.

дата: 02 Февруари 2016 г. , автор: Редакцията

Тази книга се посвещава на светлата памет на убития от комунистите Райко Алексиев и на стотиците репресирани творци на изкуството; ЦЕНА: 15 ЛВ.

 …Стотици творци на изкуството бяха задържани, жестоко измъчвани, а някои от тях убити още преди „народният съд” да започне своята работа.

Банда „гиньогъсковци” нахлу посред бял ден в кафене „Цар Освободител” и арестува Райко Алексиев. Парадоксално е, но тя се предвождаше от неговия  млечен брат – Лев Главинчев. След половин месец на нечовешки изтезания позволиха на жена му да го посети. Тя разказва, че не е могла да го познае: „Накрая забелязах един човек да ми прави едва, едва знак с ръка…небръснат, измъчен и побелял целия. Беше изнемощял, едвам говореше, но ми каза: „Така ме тормозиха, измъчваха, физически и психически. Не очаквах, че ще направят това с мен. Аз обичах този народ.”

……

Съдебното убийство на редица творци на изобразителното изкуство бе обосновано с псевдоюридически аргументи. Сред тях изпъкваше името на извънредно талантливия архитект Иван Гърков от Кнежа. Завършил в Чехия, той бе сътворил проекти за един от най-хубавите православни храмове, като „Св. Троица” в Згориград. „Народният съд” го осъди на смърт само заради това, че е бил народен представител. Не по-различна бе участта на известния арх. Севов, възпитаник на Дрезденската академия и асистент на проф. Янсен. Негово дело са градоустройственият план на нова Анкара и проектите на най-хубавите сгради в дипломатическия квартал на турската столица.

Злокобният член 4 от закона за народния съд гласи: „Смъртта на лицето…не пречи да се издаде присъда.” Той бе приложен и срещу Райко Алексиев.

 

Д-р Георги ГЕНОВОще статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага