начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Спомени из политическия живот на България

дата: 26 Януари 2016 г. , автор: Редакцията

"В епохата, през която живях, станаха твърде важни събития за българския народ. Съдбата ми бе предопределила да бъда и аз зрител и участник в тези събития." - Даниил Юруков; София 1932г.; ЦЕНА: 16 ЛВ.

Като син на тоя народ, счетох за длъжност да опиша всичко, на което съм бил непосредствен  деец и свидетел. Стараех се, до колкото ми бе възможно, да напиша спомените си, като предам вярно фактите, защото нищо не ме е възмущавало тъй много, както когато видя в исторически описания да се изнасят неверни факти, с тенденциозна, егоистична и политическа цел. Няма нищо по-недостойно за историята и за напредъка на човечеството от изопачаване и не предаване на истината на следващите поколения. Историята обича само истината. Всяко изопачаване на истината не само, че не принася полза, но е и вредно.

Написах спомените си не толкова с цел да удовлетворя любопитството на хората, колкото да облекча тъгата си за всичко, което претърпя отечеството ни. Някаква невидима сила сякаш тегнеше над мен и ми заповядваше да ги напиша. И аз и се подчиних. Дали направих добре или зле – това читателите ще преценят. Смея, обаче, да ги уверя, че при излагане на историческите факти винаги съм се ръководил от изречението а Фенелона: „Общата полза трябва да предпочитам пред личните си неприятелства.”

 

Даниил ЮруковОще статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага