начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Делириум 2 . Кошмарът трябва да продължи

дата: 19 Януари 2016 г. , автор: Редакцията

"Истинска политика се прави от малцинство и по правило с непопулярни средства. Истинска култура се прави от малцинство. Истински изкуство и наука се правят от малцинство. Нещастни са държавите, чието бъдеще се определя от мнозинството.” - Белчо Дончев; Издава: Издателска фондация: "Още инфо" - 2008г. ЦЕНА: 10 ЛВ.

В една измислена държавица вилнеят измислени президенти, премиери, червени вождове и генерали. Те притежават еднолично богатствата й и разпределят равномерно между населението бедността й. Населението е щастливо от равномерното разпределение на националната бедност и винаги гласува за своите справедливи владетели.

Белчо Дончев ни разказва и за някакви измислени чиновници от напълно измислена империя, които притежават притежателите на тази държавица. В тази измислена държавица всичко върви по желязна външна логика, която в нормална държава би била кошмарна. Затова авторът казва, че кошмарът трябва да продължи. Защото той не иска да унищожи така трудно достигнатата в нея измислена хармония между управляващи, медии, отговорен национален капитал, тайни служби, правосъдие, престъпници, интелектуалци, социолози, журналисти и население.

Белчо Дончев има чудесна дарба да разказва за трагични събития с чувство за хумор. Докато четях книгата, често се смеех до сълзи, въпреки че никак не е смешно.

И все пак има надежда за измислената държавица, защото в нея живее и едно малцинство, което не може да се примири с червените човечета. Ето какво казва Белчо Дончев за това: „Истинска политика се прави от малцинство и по правило с непопулярни средства. Истинска култура се прави от малцинство. Истински изкуство и наука се правят от малцинство. Нещастни са държавите, чието бъдеще се определя от мнозинството.” Приказната хималайска държава Шангри - Ла, в която царува вечна младост, сигурно е била населена от такова малцинство. Но нали и тя е измислена! България не е Шангри – Лаза щастие обаче из страната, из която пътешестваме заедно с Белчо Дончев, живее и точно такова малцинство. Част от него е Белчо Дончев.

Огнян Дъскарев

 Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага