начало   контакти
vardar@art.bg


Новости
Македония
Малко смех
М У З И К А
novini
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Американските протестантски мисионери доказват, че в Македония живеят главно българи

дата: 14 Януари 2016 г. , автор: Редакцията

Списание "Исторически архив"; Година 15, кн.32, ноември 2014 - февруари 2015г. Издава секция История при СУБ. Двуезично издание, базирано на оригинални документи: доклади, дописки, протестни петиции, брошури и др.; ЦЕНА: 7 ЛВ.

Проникването на протестантските общини повлича след себе си отварянето на църкви и училища. Нито общините, нито училищата са много на брой. Но те са истински културно-просветни огнища, в които се преподава на чист литературен български език – еднакъв в Стара Загора, Солун и Битоля, в Самоков, Банско и т.н. от тези училища излиза интелигентни сили, които продължават своето образование в Америка, за да се върнат по-подготвени в родината си и служат въодушевено на Бога и народа.

В това отношение, най-голямо за българите значение има Робърт Колеж в Цариград. Основателите на колежа не са и подозирали, че мнозина от учениците ще бъдат синове на българския народ. Не може да не се съгласи човек с изказаното от мисионери мнение, че „Робърт Колеж” е възпитал първите ръководители на младата българска държава и култура….

Преди всичко мисионерите веднага схващат домогванията на гърцизма и ясно вземат страна в полза на потиснатите българи, борещи се за религиозна свобода. Мисионерите вярно преценяват и сплетните, и морала на гръцките духовници, и на гръцката държава. И съвсем не се боят да кажат истината неподправена.

Същото важи и за Сърбия…


Български владици в Македония

„ В тяхното нелеко противопоставяне на гръцките усилия в българските общини в Македония, българите дълго искаха да им се назначат от техния Екзарх в Цариград техни собствени владици в различните части на Македония. Пристигането на митрополит Иларион в Неврокоп е един от резултатите на тези усилия… Неговото пристигане означава освобождаване на българите от гръцки духовен гнет и употреба на български език в техните училища и църкви. В едночасова беседа  в своето седалище в Неврокоп той разказва какво е установил в село Зърново, което аз бях посетил няколко години по-рано и което гръцкият учител, запитан защо обучава на гръцки децата, които бяха всички от български семейства, отговори „за да отваря техните очи”.

Чрез султански ферман владиката има право да върши религиозна служба на всяко място, в което една българска община го покани да отиде. Той бе така поканен от населението в Зърново, и той отиде и извърши великденска служба там, за велико удоволствие на жителите и без сяко смущение. Гръцкият митрополит в Неврокоп се опита да подклажда опозиция. Той е склонил стария каймакам на града да изпрати едно заптие да предотврати посещението в Зърново, но един интелигентен турчин убедил каймакамина, че той няма право да пречи на едно такова отвластено посещение, та едно второ заптие било изпратено да върне назад първото… Подобни промени стават в доста други села и почти във всички случаи гърците са тези, които губят…

Добре е известно и оценено, че ние искрено искаме разпространението на българския език между българите и ние нееднократно сме слушали  благодарствено изказване за разпространението , чрез евангелски продавачи, на религиозни книги на български език, при обстоятелства, при които никакви други български книги не може да се получат. „

 
Д-р Георги ГЕНОВ

 Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага