начало   контакти
vardar@art.bg


Новости
Македония
Малко смех
М У З И К А
novini
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Монография - Илайъс Ригс

дата: 13 Януари 2016 г. , автор: Редакцията

Списание "Исторически архив" - Монография, посветена на 195-тата годишнина от рождението на големия българофил-американеца Илайъс Ригс; д-р Георги Генов; ЦЕНА: 8 ЛВ.

 „…Някои от статиите на Ригс, поместени в „Зорница”, се издигат до нивото на истински философски произведения. Така например през 1877 г. той публикува поредица от материали, посветени на пророка Моисей, на неговия живот, започнал с трудния избор (богат в египетския двор, или беден сред страдащия еврейски народ); на издадените о него закони, представляващи същността на Стария Завет, и историческата връзка между последния и Евангелието. Човек и до ден-днешен може да чете с удоволствие тези религиозно-философски очерци, създадени преди повече от 12 години, и винаги да открие нещо ново за себе си.

Ригс започва статията си „Моисеевият избор” с думите: „Всякой трябва да изучи жизнописанието на Моисея”. И веднага се аргументира защо: „Никой не може да ся запознае с Моисея, чрез списанията му, без да ся
подбуди да води добродетелен живот…да ся  насърчи да противостои на всякакъв вид изкушения.” По-нататък разказът тече леко, като в някаква приказка…(а както казахме, месечната „Зорница” е главно за деца и младежи). Авторът въвежда нравствените поуки, съдържащи с притчата за младите години на пророка, протекли в двореца на фараона (чиято дъщеря го смята за свой син), и причините довели до решението да го напусни.

Питайки в какво се състоеше „този избор”?, Ригс умело поставя пред читателя валидните за всеки човек екзистенциални въпроси. Моисей е трябвало да избира между това, да се нарича „сродник на фараоновата дъщеря” или на „презрените евреи”; дали да „ся счита за честен или безчестен човек;  ”дали да се наслаждава на удоволствия, но за кратко, или „да търпи скръб с народът Божий”; дали да се радва на съкровищата, или да търпи „бедност заради божията служба”.

Ригс съобщава трагизма на дилемата,  стояща пред Моисей ( и цялото човечество) по следният блестящ начин7 „От една страна имаше веществено богатство, плътски наслаждения и светски почести; а от друга – бедност, страдания и безчестия (с непопулярно, непокрито със слава име).” Моисей предпочита второто с помощта на Божието провидение и в името на своя народ. Ригс съветва младите читатели да направят същото: трябва „да предпочетем службата божия  повече от всичките грешни удоволствия на светът, защото тогава ще имаме духовен мир в настоящият свет и вечен живот в бъдещият…”

 

 Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага