начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Духовните дарове на България – том 2

дата: 11 Януари 2016 г. , автор: Редакцията

Историзмът в българските земи. Историческата роля на българската православна църква; ЦЕНА 10 ЛВ.

Религията е душевност! Тя е душевността на един народ, тя е душевността на човечеството, независимо какво кумири има то за поколение – от тотемния свят до Сина Божий. От своя страна тя изгражда и ордените на съхранението: църкви и църковна йерархия; обреди и книжнина – изгражда историческото битие. И всичко това, в края на краищата, се вписва в страниците на планетата. За всеки народ събитията на неовата история се глиптират в душата на поколенията му, които се хранят от това битие.

Няма народ, който да не е имал религия, и няма религия, която да не е имала институция! В българската история върху Господнята нива – а тя има своя и светски, и духовен бит – съработниците са както светският служител, така и духовникът. На тази нива ( на която Господ е насадил Своя виноград) е работено в историята ни повече от тринадесет столетия – тук, на българската земя…

Християнската религия в българската земя е повикана на живот от княз Борис покръстителя. Това, което като тревога (и сънна, и реална) изживява водачът на тази държава, е как да намери, как да изведе повече валенции от племенния състав, заради това, което се нарича народ; как да свърже душевността му и да направи едно духовно цяло, което да представлява и народност,  и държава. При това не да асимилира – Покръстителя не ражда такава идея, а иска да обедини. Защото от славяните трябва да вземе словесието (което Европа познава), а от българите да утвърди кремъчната воля за национално битие.

Кое може да направи спойката? Религията! Това е било нуждата от религия и тя е трябвало да бъда християнската, защото тази религия е универсална (благодарение дейността на ап. Павел).

 

 

Ваклуш ТОЛЕВ

 Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага