начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Духовните дарове на България – том 1

дата: 08 Януари 2016 г. , автор: Редакцията

Религията се дава на човека, историята се прави от човека! „Религията ражда душевността и гради културата на народите!Затова ще се попитаме – кои са духовните дарове на нашия народ, имал благоволението да го люлне ръката на съдбата, за да го направи поселник на земята, която ще го съхрани, а той ще я оплоди? ; ЦЕНА: 16 ЛВ.

Народ, който не може да оплоди земята си, и земя, която не може да съхрани битието на народа си, взаимно се отричан и тогава идва пустинният навей, непрощаващ на нищо…

Земите, които сега обитаваме, са имали поселници преди хиляди години, а тези поселници от своя страна са имали божества. Но ние малко се спираме върху личния си олтар, който сме наследили от семейния дом, от социалната стъгда и от онова, което историята ни поднесла като духовност. Малцина знаят тук що е имало – като нашата отвоювана съдба, като наш храм, като наше вътрешно моление. Това, което се нарича родина, не е всичко, каквото човек може да загуби.

Трагедията на човека е, когато няма Бог, храм и олтар. А религията единствена дава идея за божество като път за съвършенство,  храм като молитвеност и олтар като принасяне на жертва, дава и обред като изграждане на човека! Тази земя не е обиталище само на християнството – то, сравнено с историческата давност, е ново изповедание. Тук се разгръщат различни религиозни учения, които с векове владеят душата на човека, правят се молитви, живее се с добродетели, които съответните религии слагат, колкото и първични да са били.

Това е било във всички български земи. Всички, защото ние имаме и земи, които са били в българската етническа цялост, но вече не са в българската държавност. Но те са български като предназначение на националния ни дух, дарени с една провиденция да носят култура и религиозни убеждения.  Те сега не са в България, но в тях има пулсация на българския дух и страници писани от българи! И не е проблем на шовинизъм….

Човек не може да остане равнодушен към една будност, която тази свещена земя има, благодарение на душевността й, градена от религия, култура, държавност…

Така че земята, която се нарича България, не е само териториални граници – тя е огнище както на войнство, доблест и смелост, така и на религии, храмове и молитви. И не бива да имаме чувство на страх да се търсим в хилядолетията. Дори когато някой не може да повярва в прераждането, той може да не къса нишката на приемственост с един обикновен биологичен закон, наречен „закон за наследствеността.” Значи хилядолетията не се късат – нито в тяхната антропологична, нито в тяхната мистична даденост. Ето защо винаги можем да се потърсим!


Ваклуш ТОЛЕВ

 Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага