начало   контакти
vardar@art.bg


Новости
Македония
Малко смех
М У З И К А
novini
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Имена от творческата плеяда

дата: 07 Януари 2016 г. , автор: Редакцията

Разговори с български писатели, артисти, художници, музиканти; Издтателство "Българска книжница" - 2015г.; ЦЕНА:12 ЛВ.

ВАЛЕНТИНА МИХАЙЛОВА е родена в гр. София. Завършила е специалност философия с профил социология в СУ „Св. Климент Охридски”. Специализирала е театрознание към ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”. Завършила е и магистратура по БИН във Философски факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Работила е в ННИЦК при бившия Комитет за култура, а по-късно – като редактор в Центъра за литературна информация при СБП. От седем години работи като библиотекар във филиалната библиотека към НЧ „Славянска беседа”. Над тридесет години Валентина Михайлова се занимава с оперативна журналистика и театрална критика. Има редица публикации в областта на изкуството и културата. Активно е сътрудничила към редица столични печатни издания: сп. „Театър”, „Пламък”, „Читалище”, в. „Пулс”, „Вечерни новини”, „Народно земеделско знаме”, „Антени”, „”Български писател”, „Словото днес” и др. Нейни стихове, епирами и афоризми са публикувани в някои столични и извънстолични литературни издания, сборници и антологии. Тя е носител на няколко литературни награди.

Валентина Михайлова е член на СБП, СБЖ и САБ.

               

Внимателни дисекции

Обектите съграждат субектите: пишейки за другите, авторът всъщност описва себе си, изгражда своя портрет. Валентина Михайлова е постигнала това. Дори само изброяването на обектите й вече говори за широта на интересите и богатство в журналистическия и усет. А когато се вгледаме в имената, подложени на нейната внимателна дисекция, ще видим, че селекцията и е прецизна, в нея има усет към истинския талант, влечение към стойностното. Тя знае, че личности са важни и държи да ни ги представи по своя си начин.

Хората на словото и на театъра са голямата журналистическа страст на авторката, те са нейните постоянни „обекти на желание”. Тя умее да ги предразположи км изповедност, знае какво да попита, умее да изтъкне най-важното, деликатно минава през личното, обосновава въпросите си, настоява за взаимност в тази привлекателна игра, наречена интервю, разговор.

С еднакво внимание Валентина Михайлова пристъпва и към утвърдените имена, и към съвсем младите. И нещо много важно – когато провежда разговора, журналистката умее да слуша, това, което е чула, ние о четем в книгата с интерес. Всъщност тази книга тип сборник, първо е написана и „публикувана” в различни вестници и списания (с пристрастие откроявам сп. „Театър”), след това избраното е събрано между кориците, които в момента държим отворени в ръцете си. Добър начин чрез тези публикации да си припомним за хора, събития, времена, градили по различни начини културното ежедневие и история у нас. Чрез тази книга Валентина Михайлова прави своята първа сериозна равносметка на досега извървения, журналистически път. А пътят продължава…


Кева Апостолова

 

 

 Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага