начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Репресиите – книга 4

дата: 06 Януари 2016 г. , автор: Редакцията

Продукцията на издателство „Работилница за книжнина” запълва белите пространства в нашата история и съвремие. Тя буди заспалата ни памет за престъпленията на комунизма и неговите жертви. ЦЕНА: 15 ЛВ.

Душевните разстройства, придобити по пътя към СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ

1. Неврозата от комунистическия начин на живот

(Изследване на група български психиатри, живеещи на Запад, под ръководството на д-р Марин Чолаков – Кьолн, Германия)

Комбинацията от постоянен страх и едновременно потискане на човешкото у човека (на първо място отнема правото му да се изживява като човек, както и съзнанието за обезценяване на собствената му личност и на човешкото в нея) бе поставена в служба на политическите цели на реално съществуващия комунизъм още от първите години на „утвърждаване и укрепване на народната власт”. Тази комбинация се оказва „удобна средство” за превръщането на обикновените хора в подчинена и послушна работна маса.

ипичен пример е създаденото по това време специално понятие „нуждаещ се от сплашване”. Обикновеният човек едва ли скоро  ще забрави всички онези ужасни прийоми на сплашване, с които си служеше „народната власт”, за да успее в късо време да всее необходимата доза страх. Всекидневното всяване на страх и задушаването на собственочовешките качества се превърна за едно-две десетилетия във фактор с голяма болестотворна мощ, на-вече когато двата момента упражняват едновременно и непрестанно своето болестотворно  действие.

Така се появява НЕВРОЗАТА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ.  Типично за нея е, че болните обикновено късно разбират, че са нервно болни, едва след като близки и познати им обърнат внимание на това. Като че ли началният стадий на това невротично смущение всячески се „старае” да се „скрие” и остане незабелязан. За разлика от други неврози, тази започва с прикривани зад маската на примирение и безразличие продължително неспокойствие и напрегнатост.

Нейното манифестно начало се характеризира с три признака, които настъпван най-често едновременно. Първият е потискане на чувството за радост: способността да се изживява радост се загубва, радостните изживявания изчезват от всекидневието на заболелия. Безрадостността придава от самото начало един лек депресивен оттенък в поведението и изказванията на засегнатите… вторият признак е силния продължителен страх, при който в началото, както при всеки болестен страх, става въпрос за интензивна боязън…

 

 Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага