начало   контакти
vardar@art.bg


Новости
Македония
Малко смех
М У З И К А
novini
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Иван Комарницки – малко известен руски поет, с обич за България

дата: 04 Януари 2016 г. , автор: Редакцията

Списание "Исторически архив", година VІІ, кн.18-19 март – юли 2009 Посвещава се на 130-годишнината от Кресненското въстание и на Д.Матевски – български национал- революционер, идеолог на бунта; ЦЕНА: 9 ЛВ.

Литературна история

Името на руския поет Иван Комарницки е напълно непознато на четящата българска публика. То не присъства нито в нашите енциклопедии, нито в историческите съчинения за Възраждането през 19 в.  тук представяме най-същественото от малка книжка „Стихотворения”, публикувана в  Одеса през 1857 г. случайно се натъкнахме на този извънредно рядък паметник в антиквариата на един от най-ревностните колекционери – г-н Пискюлийски (Лека му пръст!). едва сега – след повече от 100 години, читателите в България и Русия (където още не е популярен и не присъства в енциклопедиите), ще се запознаят с пламенното му твочество, изпълнено с обич към българите и черногорците.

Стихосбирката е издадена в Одеса с „иждивението” (помощта) на Николай Миронович Тошков – заможен и високообразован българин, живеещ в Русия. Публикувана е в печатницата (типографията) на известния А. Браун и носи разрешение от цензура  - Д. Синицин от 31 юли 1857г.  съдържа 65 страници, като сред тях се окроява поемата „Българин и Черногорец”. Към нея има преписка: „ В память любезному другу моему  Господин Светатлю Станковичу оть Капитана Грамодова.”

Оригиналът на поемата засега публикуваме без превод на български, но с надеждата, че някой ден нашите литературоведи или поети ще ни зарадват и с нейното претворяване на родния ни език.

 

Д-р Георги ГЕНОВ

 Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага