начало   контакти
vardar@art.bg


Новости
Македония
Малко смех
М У З И К А
novini
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Pascin and Bulgaria

дата: 30 Декември 2015 г. , автор: Редакцията

Историческо изследване, с приведени, новооткрити доказателства за българския произход на световно- известния художник - Жул Паскин (Юлиус Пинкас). Изследването, което авторите предоставят и което има изцяло приносен характер, е базирано на новооткрити източници, напълно неизвестни досега, както и върху оригинални творби на българския художник Паскин. Преработено и допълнено, второ издание на английски език! ЦЕНА: 10 ЛВ.

овечето документи се пазят в български архиви: във Видин, родния град на художника, и в Русе, където е живял и учил; в документацията на Института по изкуство към БАН; във фонда на музей-галерия Класика и др. Някои от данните са намерени в чужбина, като най-важните източници са Музеят на модерното изкуство в Ню Йорк, Милуоки Колидж, архивът на МПО във Форт Уейн (Индиана), както и галерии в Канада, Израел, Франция и САЩ.

Специални благодарности авторът отправя към Татяна Вучева, която предоставя френски и румънски документи (бележки от приятели и роднини на Паскин, сред които е проф. Йонел Жиано от Франция), а също така и снимка на семейното гробище в Будапеща. Благодари и на г-жа Рика Арон за оригиналите, предоставени от галерия „Фаркеш”, Израел…

Разполагайки с абсолютно непознати за науката факти, авторът представя родословието на семейство Пинкас, връщайки се чак до 15 век. Изложена е автентична информация относно дядото на Паскин – Самуел, както и за баща му Маркус Пинкас, чието свидетелство за раждане е с дата от 1846г. – Видин.

Представяйки за първи път оригиналните актове за раждане и други документи на семейството (баща и осем деца), авторът стига до заключението, че бъдещият художник Юлиус Пинкас, по-късно известен по имената Пасчин или Паскин, не е седмото дете (както се твърди в други проучвания), а се появява на бял свят на 19/31 март 1884, което го прави шестия наследник на Маркус и София Русо (която има италиански произход).

Това е първия мит, който българските учени отхвърлят. Освен това той оспорва и датите на раждане и на смърт на членовете на семейството, доказвайки, че майката на Паскин не е починала през 1913, а през 1908, както и че баща му не е починал през 1908, а през 1909г.

Важен момент е и публикацията на документ, удостоверяващ истинското име на Паскин, а именно Йошуа, дадено му съгласно еврейската традиция. Етимологическия анализ на книгата сочи, че християнския му еквивалент следва да е Иисус. По-нататък авторът доказва, че Паскин е живял в родния си град поне до края на учебната 1893/1894 година…"

 

Д-р Георги ГЕНОВ

 

 Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага