начало   контакти
vardar@art.bg


Новости
Македония
Малко смех
М У З И К А
novini
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Франциск Асизки

дата: 23 Декември 2015 г. , автор: Редакцията

Житие по източниците му; Издава „Грифимакс” – 2005г. Архим. Проф. Георги Елдъров; ЦЕНА: 10 ЛВ.

"Представата ни за средновековния светец „Франциск Асизки (1182 – 1226), днес е силно повлияна, според случая, от иконографския му образ в манастири, базилики и музеи, или о литургичния и простонароден култ към личността му на канонизиран аспект и чудотворец, от поведението и дейността на неговите последователи – францисканите, играли винаги незаменима роля в живота на църквата, с подвизите, компромисите и даже ограниченията си.

В някои среди той е най-вече известен с отношението му към природата и животинския свят, с голямата си толерантност към хората с различни убеждения, въпреки заблудите и слабостите им, и с готовността му да играе ролята на помирител. В литературата още през средновековието, са известни опити за неговото митологизиране… той обаче е преди всичко човек, появил се в дадена среда – точно определена по време и място – и поставен пред обикновени и по-специални предизвикателства, които посреща с физическите си и нравствени ресурси – нито изключителни, нито оскъдни,- кога лесно и почти естествено, кога трудно и с противоречия.

Накрая излиза победител и образец за другите. Това последното именно пожелахме да предложим на българския читател с този наш очерк: да покажем конкретния път, извървян от него, с етапите, с темповете и трудностите – и вътрешни и външни, които трябваше да преодолее. Само така неговия пример може да се превърне в стимул да пробваме, поне също и ние да му подражаваме. Иначе какъв е смисъла да се наслаждаваш на житието на подвижника?"Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага