начало   контакти
vardar@art.bg


Новости
Македония
Малко смех
М У З И К А
novini
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Изследване - Отправна очка

дата: 23 Декември 2015 г. , автор: Редакцията

Рецензия от Николай Поппетров за книгата на Георги Генов - Американският принос за възраждането на българщината, с особен поглед към личността на Илайъс Ригс. ИА - Американските протестантски мисионери доказват, че в Македония живеят главно българи, 2008; ЦЕНА: 7 ЛВ.

 …”На първо място трябва да се посочи, че книгата представлява прочит на жизнения път и дело, които са част от подценявана, все още слабо проучена, но важна тематика. Биографията на Ригс (роден в Ню Провидънс, 1810 – починал в Истанбул, 1901) е благодатна за изследователя. Жизненият път на американския мисионер е изпълнен с различни инициативи и динамични многостранни изяви. Той има силно присъствие, важно място в българското историческо развитие.

Още тук може да се каже, че работата представлява съществен принос към биографията на Ригс, а чрез нея – към определени важни аспекти от възрожденската епоха. В това е първото значение на изследването.

Същевременно (и тук е второто значение на книгата) работата трябва да се разглежда като стъпка, съответно като един подход към темата за чуждите влияния, чуждия принос, значението на симбиозата между българи и чужденци в изграждането на националната духовност ( същото важи и за материалната) култура. Значението на темата изпъква още повече, като се има предвид, че става дума за влияния във възрожденската епоха, времето на генезис на нацията, на оформяне на просветни/образователни, културни и манталитетни модели, на формиране и затвърждаване на определени идентичности.

С други думи – авторът поднася един „прочит” на определени действия и взаимоотношения, който освен, че има свое значение като първо по рода си проучване върху дейността на Ригс, но може и да послужи при осмислянето на централните процеси, тенденции и насоки на развитие от възрожденската епоха…”Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага