начало   контакти
vardar@art.bg


Новости
Македония
Малко смех
М У З И К А
novini
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Учители будители - Ефрем Каранов

дата: 22 Декември 2015 г. , автор: Редакцията

Книгата е увлекателен разказ за живота и делото на един недостатъчно известен учител и общественик от миналото. Автор: Жеко Попов; Издателство "Просвета" - 1994г.

Въз основа на документален и изследователски материал се доказва неговият принос за развитието на образователното дело в Югозападна България и Македония, участието му в национал освободителните борби на българите в Македония и Одринско, а също и дейността му като фолклорист, краевед, преводач. Проучен е и родът Каранови, чиито потомци и до днес са изявени представители на българската интелигенция. Предлаганата книга ще бъде интересна за учители и ученици, за научни работници и за културните среди.

Ефрем Каранов произхожда от видно българско семейство от гр. Кратово (днес в пределите на Република Македония). Закърмен с идеите на българското възраждане, непосредствено след Освобождението той потърсил по-благоприятни условия за живот и творчество в освободена България. Установявайки се в Кюстендил, Каранов посветил целия си живот на съзидателния процес за възстановяване на българската държавност – като учител, учен с ценни приноси в българската фолклористика и история и като виден деец в национално освободителното движение в Македония и Одринско.

 Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага