начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Беломорска Македония 1908 - 1916

дата: 21 Декември 2015 г. , автор: Редакцията

Беломорска Македония – обект на териториални спорове между България и Гърция (09.1912 – 06. 1913г.) ЦЕНА: 13 ЛВ.

..."България започва Балканската война с възвишена, справедлива цел – националното обединение на българските земи, останали под турска власт със свободното вече българско царство. В дадения исторически момент нейните интереси напълно съвпадат с общонационалните интереси на „огромната маса трудещи се, които виждат в обединението на българския народ необходимите условия за развитието на производителните сили, за общото социално развитие, за материално подобрение положението на широките народни маси, за по-широки политически свободи” – пише Ив. Александров.

Нейните претенции не надхвърлят присъединяването на области с преобладаващо българско население. Ето защо идеята за победа над Турция и освобождение на „брата-роб бе обхванала цялото общество, тя намери отражение и в устрема на българските армии които помитаха всичко пред себе си, осъзнали справедливостта на своите действия.”

Целите на гръцката шовинистична буржоазия са доста по-различни – тя си поставя за задача да присъедини около 50 000 кв.км. от турското наследство в Епир, Южна Албания, беломорските острови и Южна Македония, половината населена с албанци, власи и българи. От една инструкция на Венизелос до Панас, става ясно какви намерения има гръцкото правителство още преди сключването на  военна конвенция с България (22.09.1012г.); на какви облаги от съюза си с нея се надява.

В документа датиращ от 25.08.1012г., Венизелос пророкува в оптимистичен дух, че България ще бъде заставена да действа към Одрин и „ще остави на Гърция Солун, Битоля и Ср. България ще има такава нужда да не навлезе във въпроси за Тракия, Одрин и крайбрежието източно от Кавала, че да не противопостави абсолютен отказ в отстъпване на Лерин, Воден, Солун и района на Сяр”. Така гръцкия министър председател се надява, че всички земи от „големия завой на Марица към Запад, ще бъдат изключени от българските движения”.

Става ясно, че Гърция вижда в съюза си с България средство за завладяване не само на цялата Южна Македония, но и на Западна Тракия. И това с цената на стотиците хиляди жертви, които българският народ трябва да даде за сломяването на Турция.

Инструкцията е доказателство, че с присъщия нему цинизъм, Венизелос изневерява на съюзническите задължения още преди началото на военните действия. Изглежда съзнавайки, че тези негови схващания ще предизвикат взрив на справедливо възмущение, той предупреждава Панас: „Няма да съобщите това на българското правителство.”

Ето защо гръцката страна започва предпазливи, но настоятелни опити да разбере становището на Българското правителство по териториалните въпроси – готово ли е то на отстъпки в полза на Гърция. На 28.11.1912г. гръцкият министър на външните работи говори на Хаджимишев обстойно за необходимостта от едно своевременно споразумение за бъдещите граници между двете държави „по начин да не се хванем за косите след нашите победи, което ще бъде печален край на нашето съглашение.” Българският посланик разбира, че Гърция очаква големи отстъпки от страна на България, „понеже и те били готови да направят жертви като се съгласят да ни отстъпят чисти гръцки градове, като Одрин, Мелник, Струмица, Дедеагач и Кавала…”


Д-р Георги ГЕНОВ

 

 Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага