начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


115 години от рождението на българския художник Ю. Пинкас – Паскин (31.03.1885г.)

дата: 08 Декември 2015 г. , автор: Редакцията

Книгата се посвещава на 115 години от рождението на българския художник Ю. Пинкас - Паскин (31.03.1885); д-р Георги Генов; ЦЕНА: 4 лв.

..."Юлий Пинкас произхожда от стародавен еврейски род, чиято генеалогия ни отвежда в Испания през далечния 15 век. Прокудена след гоненията на „езичниците-юдеи” от крал Фердинанд Католика, фамилията се отправя на Изток. Първоначално родът Пинкас се установява в Българска Македония (град Солун). Оттам прадядото на Жул Паскин потегля на Север. Достоверни сведения за заселването на част от многобройния род Пинкас във Видин имаме от края на 18 век, когато тук пристига (а може би е роден в града) дядото на Паскин – Самуел Пинкас.  

От брака му с Рифка Пинкас, на 1 януари 1846г. във Видин, се ражда Маркус С. Пинкас (бащата на  Юлий). Животът го среща със София Руссо, която също като него има в рода си евреи – сфарадим, но баща и е италианец (от Триест). Според документацията, издирена от Татяна Вучева, майката на Пинкас е родена през 1849г. по време на кратък престой на нейните родители в Белград. Разклонения на семейство Руссо се срещат в по-късната документация освен в България, така и в Румъния ( архива на „Израелитската конгрегация” в Калафат). 

Първородният син на Марко и София Пинкас се появява на бял свят на 26 януари (7 февруари) 1869г. във Видин. Както подобава традицията, Самуел (Сами) Маркус Пинкас бива удостоен с честта да бъде кръстен на дядо си. Следващото дете в многолюдното семейство е Йозеф Марко Пинкас, роден през 1872г.  Третото отроче на щастливите родители е отново от мъжки пол. Кръщават го Алфред. Роден е през 1876г. – годината на Априлското въстание; едно смутно време – факт, който иде да ни обясни защо не можахме да открием кръщелното му свидетлство. В годината на освобождението от Турско робство – 1878г. Марко и София се сдобиват и с първото си момиче.

В честа на великото събитие и от обич към родния град прибавят към еврейското име на дъщеря си Ида и чисто българското Вида. Това е един знаменателен факт, който разкрива по недвусмислен начин какво е било националното самосъзнание на родителите на Паскин. Противно на очакванията, че първородната дъщеря ще бъде кръстена на баба си Рифка, тя получава хубавото име Ида – Вида. На 12.02. 1880 г. се ражда второто момиче в семейството. Него вече Марко кръщава на името на майка си – Ривка. На 18/31 март 1885г. Господ дарява щастливите многодетни родители с още едно момче.

Родено в годината на Съединението, което ознаменува окончателното скъсване със зависимостта от Турция; малко преди славната епопея на Сръбско-Българската война, то получава светското име Юлиус (Юлий), а в регистрите на Еврейската община бива записано като Йошуа (Иисус). Баща му, който вече е на четиридесет и е натрупал доста житейска мъдрост и знания, вероятно съзнателно избира това легендарно име, символ на победа и премахване на спомена за робството…

Абсолютно всички автори преди нас преповтарят една и съща грешна теза: Юлий бил седмото от осемте деца на Марко и София Пинкас. Новооткритите документи доказват, че Юлиус Пинкас е шестото дете в семейството. След него се раждат още две момчета: Мони (Шаломо, Соломон) Маркус Пинкас – 4/16 февруари 1890г. във Видин и Нафтали М. Пинкас (23 октомври 1891г. във Видин). "Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага