начало   контакти
vardar@art.bg


Новости
Македония
Малко смех
М У З И К А
novini
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Монография посветена на 195-тата годишнина от рождението на големия българофил – американеца Илайъс Ригс

дата: 07 Декември 2015 г. , автор: Редакцията

Тази книга от поредицата "Исторически архив" съдържа монография, посветена на 195-тата годишнина от рождението на големия българофил-американеца Илайъс Ригс; д-р Георги Генов; ЦЕНА: 8 ЛВ.

..."В края на 1844г. д-р Ригс е прехвърлен от ръководството на Американския съвет към „Арменския департамент” на мисията. Новата му задача е въз основа на натрупания опит сред българите да осъществи превод на Библията на арменски език. Тя отнема по-голямата част от времето му в периода до 1852г., но той нито за миг не се откъсва от проблемите на българския народ, следи внимателно развитието на неговата книжовност. В 1853г. Ригс е назначен за редактор на мисионерския издателски център в Цариград.

От този момент до смъртта си той не прекъсва връзката си с печатното дело на българите. Като начало Ригс възобновява съвместната си работа с Фотинов върху Стария Завет. Ето какво пише в спомените си за своя отколешен сподвижник: „ Британското Чуждестранното  Библейско общество го услови да преведе на български Вехтия Завет; и от този превод: Битие, Псалмите, Притчите и Екклисиаст са напечатаха през живота му след като аз ги прегледах и сравних с оригинала. Г-н Фотинов доживе да свърши първата редакция на целия Ветх Завет на български.”…

Работейки с К.Фотинов и Неофит Рилски, Ригс изучава в детайли тънкостите на българския език; опознава ученолюбието и напредничавия дух на възрожденската ни интелигенция. Завладян от обич към народа, който му е станал толкова близък, той отправя писма до Американския съвет в Бостън, в които нееднократно предлага да се открие специална „станция” за България. В спомените си той отбелязва, че не е бил единствения американец, желаещ подобно развитие на нещата: По повод едно от посещенията в Турция на главния секретар на Борда – Руфус  Андерсън, Ригс пише: „Тези от нас, които работеха в гръцкото отделение (на мисията), настояваха да се започне работа сред българите.”

В друго посмо той описва положителните качества на българския народ, който „току що пробудил се, ни е засвидетелствал желание за просвета.” „Те (българите) – добавя Ригс, - приеха с охота Новия Завет…Няма все още признаци, че между тях се е възбудило някакво предубеждение срещу мисионерските усилия.” Българите – добавя прозорливият американец – не са „обезпокоени от заблудите на политически агитации, подобни на тези, каквито изпитаха събратята им в Гърция.” И завършва доклада си с въпроса: „При тия обстоятелство, ще се захванем ли за работа, доставяйки религиозни книги и трактати за четирите милиона, които говорят този език? Или ще се въздържим?”..."


Една записка в дневника на Ригс потвърждава, че той и Неофит Рилски са обсъждали сериозно бъдещото, ревизирано издание на Свещеното Писание. По време на разговор, състоял се през 1859г., отец Неофит споделя, че ако му се наложи отново да превежда Новият Завет, би внесъл известни поправки в стила, а най-вече, относно „глаголните окончания”.

Той казва, че би премахнал редица „Сърбизми”, допуснати в първия превод, защото били използвани в обикновения език. Професор Дж. Кларк прави логичния извод, че разговорите с един от най-начетените мъже на епохата са  помогнали на Ригс за оформянето на неговото мнение относно постигнатия „прогрес” в развитието на литературния език, но съществен принос за това имат по-ранните му „проучвания” сред български учители и писатели.”

 Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага