начало   контакти
vardar@art.bg


Новости
Македония
Малко смех
М У З И К А
novini
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Посвещава се на 130 годишнината от Кресненското въстание и на Д.Матевски

дата: 04 Декември 2015 г. , автор: Редакцията

Исторически архив – Посвещава се на 130 годишнината от Кресненското въстание и на Д.Матевски – български национал-революционер, идеолог на бунта; д-р Георги Генов, издава секция "История" при СУБ - 2009г. ЦЕНА: 9 ЛВ.

..."Преди време сътрудници на галерия „Класика” се натъкнаха на чудесен портрет от епохата на Възраждането, който според собственичката му А. Тодорова е дело на Г. Данчов – Зографина. На картината е изобразен одухотворен мъж с пъстри кафяви очи, с посребрени от времето коси и брада. Ликът му излъчва достолепия, интелигентност и житейска мъдрост. По-чувствителният наблюдател би уловил и други особености: благородство и мекота на характера, съчетани със снизходителна, извисена над суетата на ежедневието душевност…

След месеци на задълбочени проучвания и в сътрудничество с проф. Вера Динова-Русева, се изясни, че нарисуваният е Димитър Недялков Матевски – близък другар на В.Левски, виден деец на българската национална революция и на борбата за обединение на отечеството след Берлинския конгрес от 1878г.

Д. Матевски е роден през 1835г. в Чирпан. Учи в Стара Загора и учителства в Меричлери. В това село той основава и читалище, фанариотите обаче успяват да го злепоставят пред турската власт и към 1871г. Матевски е принуден да се пресели в Пловдив. Тук той е назначен за учител в току-що възстановеното школо „Св. Троица”, към което също открива квартално читалище. Освен за просветна и обществена дейност намира време и за своите книжовни занимания: започва публицистичния си труд „Гъркоманите” и продължава своята „Българска граматика”, начената още в 1853г., която за жалост остава неиздадена.

Една от най-интересните страници от биографията на Матевски е свързана с усилията му да запознае своите съграждани с постиженията на световната драматургия. През януари 1876г. той организира в училището „Св. Троица” представянето на „Геновева” – най-обичаната от нашите възрожденски предци пиеса. Тази му родолюбива дейност получава много висока оценка от съвременниците си: Иван Гешов пише, че именно Матевски е допринесъл най-много за възраждането на българщината в „най-заглъхналата в гърцизъм махала” на Пловдив. Тук става и неговото запознанство с Васил Левски..."

 Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага