начало   контакти
vardar@art.bg


Новости
Македония
Малко смех
М У З И К А
novini
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Исторически архив – Юлиян и Захария Шумлянски

дата: 03 Декември 2015 г. , автор: Редакцията

Списание "Исторически архив" е орган на Съюза на учените в България - секция "История";Година 6, кн.13, 11.2007-02.2008г. Тази книга от поредицата "Исторически архив" се посвещава на двама видни българофили Юлиян и Захария Шумлянски; ЦЕНА: 7 ЛВ.

..."Делото на българофилите Юлиян и Захария Шумлянски е потънало под прахта на забравата. В по-ранни години (преди 9.09.1944г.) все пак редица малки биографични статийки напомнят за тези двама души, отдали живота си на българското националноосвободително движение… Особено значение за подновяването на научните изследвания има откриването на дневника на Захария Шумлянска – съхраняван в архива на Македонските патриотични организации, ситуиран в гр. Форт Уейн, Индиана, САЩ…

Юлиян Шумлянски – роден в Полша, идва в България още в края на 19-ти век и се установява в Солун, където преподава естествени науки.

Захария Шумлянска е родена в Битоля на 15 май 1866г.

Балканската война заварва семейство Шумлянски в Солун. По онова време не един от българските офицери и войници намират подслон в техния дом. Ранени и болни получавта утеха в ръцете на двамата високоблагородни съпрузи.

Когато започва Междусъюзническата война и гръцките завоеватели се отдават на масови безчинства, болницата на семейство Шумлянски става място за укритие на преследваните българи. Освен това, двамата не скъпят време да посещават затворите…

Но когато настъпва Първата световна война, враговете на Отечеството не можейки да търпят това поведение на Шумлянски, ги заточват в Египет (Захария в Мехади, а Юлиян – във Фезан).

Три и половина години те са разделени, лишени и от близостта на своите близки. Когато идва примирието, те са посрещнати като национални герои в София. Ала съкрушени, голи и боси те оставят след себе си и триетажна къща луксозна къща в Солун; принудени са да спят на голи дъски, без покривало и да се скитат по чужди домове, останали без средства и здраве..."Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага