начало   контакти
vardar@art.bg


Новости
Македония
Малко смех
М У З И К А
novini
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Православната църква на българите в Америка– 4 том

дата: 02 Декември 2015 г. , автор: Редакцията

Православната църква на българите в Америка– 4 том (1945-1964), София 2013г., д-р Георги Генов, издава ТЕМПО; Второ преработено и допълнено издание на "Американската православна църква на българите", т.1, ч.4; Издание в 5 тома - ЦЕНА 45 ЛВ

Ситуацията в гръцка (егейска) Македония

(допълнително експозе)

Ваше Превъзходителство!

Когато на 22 ноември, 1940г., Великите сили разгромиха италианците от гръцка земя и насочиха контраатака навътре в Албания, целият свят бе удивен от героизма на гръцката армия. Това, което светът е знаеше тогава, беше фактът, че великите дела на храброст бяха осъществени от българските славяни в Гръцка Македония (в по-скорошни препратки, назована „Егейска Македония”), които обхващаха доволна част от фронтовата линия на гръцките сили.

По-късно, славяните от Гръцка Македония продължили своите борби, сега срещу нацистките легиони-окупатори. Битката била дълга и кървава; хиляди македонци загинали в борбата за свобода и демокрация. Белезите от тази неравна битка, продължила твърде дълго, ще бъдат почувствани от македонското население в Гърция. За жертвите, които македонските славяни дали във войната срещу фашизма и нацизма, каква е била тяхната награда? Отвоювали ли са те своята собствена свобода! Не! Било ли им е разрешено да се самоуправляват? Не! Насладили ли са се те на Демокрацията? Не!

От средата на миналата година гръцкото правителство започна систематичното управление на терор в Гръцка Македония. Хиляди македонци били преследвани, хвърляни в затвори, а други – хвърлени в концентрационни лагери. Стотици от тях били убити от въоръжени гръцки банди, които получават помощ от местните гръцки власти. Едва ли има село, селце или градче в Егейска Македония, което да не е страдало от преследване и плячкосване от формации на въоръжени гръцки банди, познати сред местното население като „бурандари”.

Всеизвестни убийци като Андон Чауш и Капитан Стефо се скитат из страната, убивайки и опустошавайки всичко по пътя си. От докладите на американската преса и също така, от писмата получени от Егейска Македония, всеки може да прочете шокиращите новини за това, че македонците в Гърция са преследвани по начин, който е типичен за нацистките бруталисти.

Затворите на Флорина (Лерин), Кастория (Костур), Салоники (Солун) и концентрационните лагери като Касандра (на 90 км. Югоизточно от Салоники), също както и тези на островите Крит, Трикала, Керкирас и много други малки, егейски острови, са пълни с невинни македонци- мъже, жени и деца. Много от тях са осъдени от пет до сто и една години в затвор; повече от 25 000 са избегнали гръцкото господство на терор и сега са бегълци в Югославска Македония и в България. Тази ситуация е обезпокояващ фактор, който може да кулминира в тежка политическа ситуация, опасна за балканския мир и спокойствие.

Гърция, „люлка на демокрацията”, сега е станала държава на терор, преследване, мъчение и кървави убийства. Докато нова епоха на свобода, самоопределяне и демокрация се издига на хоризонта, официалната гръцка политика става все по-непоправима. Гърция не би могла да примири себе си с факта, че за траен мир и добри съседски отношения сред балканските народи, Македонският Въпрос трябва да бъде решен веднъж завинаги, с включването на Гръцка, Югославска и Българска Македония в географските единици и политически независимата или автономна македонска държава.

Тя предпочита да изкорени македонските славяни, вместо да ги остави да живеят свободни и самоуправляващи се. Балканската история доказва, че този вид политика води до търкания и войни. За да докажем гореспоменатите обвинения срещу настоящия гръцки режим, ние, американските и канадските граждани от македонски произход, сме се заели със свободата да представим на Вашето внимание частичен списък на терора, който съществува в различни села и градове в Егейска Македония.

Ние любезно Ви молим да представите нашия случай на една от сесиите на Съвета по сигурността на Обединените Нации, за да намерим начин да спрем веднъж за винаги бруталната система на терор в Егейска Македония. Ние пледираме, също така, за незабавно освобождаване от затворите и концентрационните лагери на македонските политически затворници, чийто брой е далеч над 5 000 затворника. Искренно вярвайки в принципите, които водят Обединените Нации, ние се надяваме, че нашият апел няма да бъде отклонен от разглеждане и че ще получи заслуженото внимание на представителите на Обединените Нации, благодарение на Вашият пост.

 

С уважение,

Централен Комитет на Македонските Политически Сили в Съединените Щати и Канада

М.П.С. Делегация (подписали)

1. Коста Попов, Президент (Детройт, Мич.)

2. Любен Димитров, Секретар (Индианаполис, Инд.)

3. Свещеник Джордж Николов (Детройт, Мич.)

4. Свещеник Васил Михайлов (Торонто, Канада)

5. Методи Чанев (Кентън, Охайо)Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага