начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Беломорска Македония (1908-1916)

дата: 30 Ноември 2015 г. , автор: Редакцията

Монография, Библиотека Македония, д-р Георги Генов, ТЕМПО - 2014г., ЦЕНА: 13 ЛВ.

 Народностен облик

…”Налице е един интересен факт – въпреки, че след Междусъюзническата война от Беломорска Македония се изселват около 30 000 българи в началото на гръцкия режим тя е по-българска отколкото в 1912г. Съотношението между народностите е съответно:

340 000 българи срещу 261 000 инородци (146 000 турци и 115 000 гърци); българското население е 56,5% от общия сбор на трите народности (601 000). То представлява абсолютно мнозинство.

Никой автор в сериозната историческа наука не оспорва факта, че българите в Беломорска Македония към 1912/1913 г. са били мнозинство. Вече беше споменато за големите руски учени – професорите Флорински и Яцимирски, както и за мнението на участващия в Карнегиевата комисия и един от главните съставители на доклада и професор Милюков…

Ще приведем още няколко примера: Изследователят на Македонската етнография – френският абат Каро, директор на българската католическа гимназия в Солун смята, че славяните в Макдония преди Балканската война са били мнозинство и са говорили български. Друг французин – Жозеф Ално пише: „Българите явно са най-многобройните в Македония и техният език е най-разпространения.” На същото мнение застават: Жорж Санжон в своята „История на България” и Луй Леже в статията „Македонските славяни са българи”.

Ето какво пише и Робер Пелисие в полемичната студия „Македония гръцка ли е?”: „По мнението на всички безпристрастни учени компетентни по този въпрос…, чийто авторитет ги поставя над всяка подозрителност, гръцки села има само в Южна Македония, т.е. на юг от Бер и Халкидическия полуостров”. Що се отнася до малко останалите турци в тази област след 1912 г. той отбелязва: „Те нищо не биха изгубили, ако станеха български поданици.

Онези техни братя, които живеят в България, ясно свидетелстват за уважението, което българското правителство и народ хранят към техните права, лична свобода и имоти.” Не се различава становището на Леон Ламуш и на Жорж Голис. Видни англо-саксонски учени в един глас бранят правата на България върху Беломорска Македония. Гръцките вестници яростно се нахвърлят върху братя Бъкстон, които твърдят, че по-голямата част от Южна Македония е с Българско мнозинство, а лорд Брайлсфорд е обявен за краен българофил поради същата причина. Всички протестантски пастори , пребивавали в Беломорска Македония, я смятат за област с преобладаващ български елемент…”Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага