начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Книга за изгонването на българите от Западна Тракия в периода 1919-1924 г.

дата: 26 Ноември 2015 г. , автор: Редакцията

Анастасъ Сп. Разбойниковъ. Обезбългаряването на Западна Тракия, 1919 - 1924. С.,1940 г.,Издава Тракийскиятъ наученъ институтъ, Библиотека "Тракия" № 12, 134 с.

 В краткия предговор, авторът пише:


"...Книгата "Обезбългаряването на Западна Тракия" съдържа три раздела. В първите два е изложено накратко договорното и народностно положение на Западна Тракия и изгонването на българите от тая българска област. Третият раздел съдържа показания на западнотракийски българи, изгонени от родните им огнища. Повечето от показанията съм събрал през месеците Юли и Август 1924 г. на гара Свиленград и на пясъците на р. Арда, край гр. Кърджали, където по онова време пристигаха - измъчени и оголени, нашите бежанци. От тогава са и поместените в книгата снимки. По същото време бяха разпитани и някои бежанци в Пловдив и в Асеновград...след 1924 г. части от тази анкета бяха връчвани на видни европейски общественици, като Вандервелд и др.
Макар анкетата да е едно бледо и непълно представяне на страданията и изгонването на западнотракийските българи, мисля, че тя все ще ни даде една картина за тежкото близко минало и ще бъде полезна за днешното време..."

Книгата е в добро състояние, без липсващи страници и приложения, с много илюстративен материал - снимки, географски карти, списъци на бежанци и др. 

Цена - 29.00 лв. 

 Още статии по темата »
М н е н и я

от: fruOELTwOf, ( puulzcxwi3@mail.com )
публикувано: 28.06.2016 14:18:27 часа

Cainllg all cars, calling all cars, we're ready to make a deal.И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага