начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Нападението над Франция е нападение над България

дата: 09 Януари 2015 г. , автор: Редакцията

...

 Нападението над Франция е нападение над България и над ценностите, които ни свързват. Днес синьото знаме със звездите беше свалено наполовина в 500-милионна Европа. С това искаме да кажем на онези с автоматите:

Вие сте обречени да загубите тази война. Ще я загубите, защото вашата воля за живот е по-слаба от нашата воля Европа да бъде земя на Свободата. 
Има една неприкосновена светиня, която не може да бъде осмивана, по нея не може да се преговаря - човешкият живот. Европейската цивилизация е най-великата в цялата история, тъкмо защото единствена от всички е поставила Човека в центъра. Това е трагедията от вчера - че убиха човеци. Никой, с никакви аргументи, по никакви поводи няма право да се прави на Бог и да отнема човешки живот.

"Свободата на словото", за която толкова говорят журналистите днес, всъщност е една тавтология. Свободата или я има, или я няма. Свободата да мислиш и да казваш това, което мислиш е просто едно от измеренията на Свободата въобще. Не може да има свобода без свобода на словото.

Има неща, които според нас не е редно да бъдат обект на присмех и карикатури - това е интимното в човешката личност и душа. Вярата е такова нещо.Може да не харесваме, не одобряваме и не приемаме карикатурите в Charlie Hebdo. Но в свободното общество в което имаме щастието да живеем, те са свободни да пишат/рисуват неща, които не ни харесват, а ние сме свободни да не ги харесваме и да го казваме открито. Ако някой ни обиди, можем да го дадем под съд, можем да му простим като християни, можем и просто да го игнорираме. Но не можем да извадим калашника. И не,  не вярваме в толерантността. Вярваме в човечността.Още статии по темата »
М н е н и я

от: Esturnel de Constante, ( estokonst@gmail.com )
публикувано: 30.03.2018 16:20:06 часа

Nous some avec Vou sheres Bulgarie's amies !


от: Mrs.Maria Carmen, ( mariacarmenloan199@hotmail.com )
публикувано: 04.08.2015 01:51:56 часа

Трябва спешно заем? ако е така успяхме да се свържем кредитор заем известен WALTON Loan Company, предлагат кредити при лихвени проценти, на 2'' и максимално 24 часа направи доставка на заем, гарантиран за ваше удобство е-мейл: mariacarmenloan199@hotmail. com


от: Mrs.Maria Carmen, ( mariacarmenloan199@hotmail.com )
публикувано: 04.08.2015 01:49:09 часа

Трябва спешно заем? ако е така успяхме да се свържем кредитор заем известен WALTON Loan Company, предлагат кредити при лихвени проценти, на 2'' и максимално 24 часа направи доставка на заем, гарантиран за ваше удобство е-мейл: mariacarmenloan199@hotmail. com


от: Вили Панайотова, ( lema_ood@abv.bg )
публикувано: 10.01.2015 00:05:32 часа

Болката на Франция е и наша болка. Поклон пред невинните жертви. . .

Декларация
от Гражданския съвет на Реформаторския блок, по повод атентатите във Франция


Гражданският съвет на Реформаторския блок изразява своите съболезнования към близките и роднините на жертвите от кървавия терористичен акт в Charlie Hebdo.

Както Франция и целия демократичен свят – и ние сме ранени право в сърцата, но заявяваме: ‘Je suis Charlie’, ще бъдем непоколебими, заедно с френската и световна демократична общност, в отстояването на достиженията на цивилизацията и ценностите на демокрацията в борбата с тероризма!

Защото за нас, българите, френският народ и култура имат особено значение с девиза, издигнат от Великата френска революция – „Свобода, равенство, братство”. Незабравима за народа ни е помощта на Франция за нашето Освобождение, чрез действията на личности като Виктор Юго, Емил Жирарден, Жан Петри и най-вече Жан дьо Вестен в дните след Баташкото клане, както и чрез подкрепата на редица светли френски умове след Илинденското въстание – Пиер д`Еспаня, Виктор Берар, Франсис дьо Пресанс, Анатол Льороа-Болийо, Жорж Голис, Андре Шередам, Жан Жорес и др.

Не случайно много от улиците в София носят френски имена – като това на Леандър Леге, който е защитил българската кауза по време на Априлското въстание и заедно с други видни личности на епохата е спасил града от опожаряване при изтеглянето на турската армия тук е мястото да споменем и големия учен Лежан, направил много за доказване на българския характер на околните земи, особено на Македония чрез своите етнографски карти и още – името на Луи Леже, защитил и доказал идеята, че църковно-славянският език е всъщност Кирило-Методиевия старобългарски език.

След Балканските войни пак Франция излъчи видни личности – барон д`Есторнел Де Констан, сенатор и Жюстен Годар – адвокат, които чрез Карнегиевата анкета защитиха правата на репресираните българи в Македония и Тракия.

В днешно време Франция отново е един от символите на гореспоменатия девиз, обобщен в свещената дума „демокрация”. За нас „Алианс Франсез” - разпространител на културата по българските земи и френската християнска църква – пропагандатор на духовни ценности, винаги ще са равнозначни на нещо привлекателно и неподлежащо на оспорване.

Трагедията на френския народ днес още повече сплотява двете държави.

Ето защо Гражданският съвет на Реформаторския блок смята за свой дълг в този момент да изкаже дълбоките си съболезнования и съпричастност към великата френска нация, и да потвърди, че и в бъдеще ние, като народ винаги ще бъдем редом с нея в борбата за отстояване на общочовешките ценности и демокрацията.

Ние дълбоко уважаваме вярата на всеки човек, но заедно с европейската демократична общност няма да допуснем Европа да живее в сянката на радикалния ислям и фундаментализма.Членове на ГС на РБ:
(подписали декларацията)

Петър Славов
Юлиана Николова
Владимир Стойчев
Евгени Кънев
Даниела Таринска
Виктор Лилов
Иван Иванов
Ивайло Ивков
Гроздан Караджов
Николай Василев
Веселин Пенев
Радан Кънев
Гери Николова
Валерия Кардашевска
Виолета Панайотова
Георги ГеновИ з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага