начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Бойко Борисов и Божидар Димитров с нова политика спрямо българите в чужбина

дата: 24 Юли 2009 г. , автор: В-к "Вести" според А1

Нова политика спрема българите в чужбина...

Бојко Борисов на почетокот од годината пред бугарската емиграција во Америка, најави стратегија со која Македонија ќе ја враќал под бугарска контрола.

Ќе го користел грчкиот модел, ќе купувал фирми, па така економски зависните Македонци не само што ќе ја обожавале Бугарија, туку ќе ја признале и вистинската историја.

Судејќи според назначувањето на долгогодишниот директор на Националниот музеј, историчарот Божидар Димитров, за министер без ресор задолжен за дијаспората, Борисов не се откажал од намерата.

Димитров е познат по своите антимакедонски ставови, а пред две години издаде и книга „Десетте лаги на македонизмот“.

„Македонизмот немаше шанси да преживее уште 10, 15, максимум 20 години. Македонија ја гледам како што ја гледа и вашиот писател Младен Србиновски - слободна, независна, со признато име, но со преовладувачко бугарско население. Нема ништо страшно во тоа, нема да умрете. Сите нации на Балканот имаат по две држави“, рече на 28.01.2007 Божидар Димитров.

50-годишниот Бојко Борисов е 50-тиот премиер на Бугарија.

Божидар Димитров

Составот на новата бугарска Влада:

- вицепремиер и министер за финансии Симеон Дјанков;

- вицепремиер и министер за внатрешни работи - Цветан Цветанов;

- министер без ресор одговорен за бугарската дијаспора - Божидар Димитров Стојанов;

- министер за надворешни работи - Румена Желева;

- министер за регионален развој и урбанизам - Росен Плевнелиев;

- министер за труд и социјална политика - Тотју Младенов;

- министер за одбрана - Николај Младенов;

- министер за правда - Маргарира Попова;

- министер за образование, млади и наука - Јорданка Фандкова;

- министер за здравство - Божидар Нанев;

- министер за култура - Веџди Рашидов;

- министер за животна средина и води - Нона Иванова Караџова;

- министер за земјоделство и храна - Мирослав Најденов;

- министер за транспорт, информатички технологии и соопштенија - Александар Цветков;

- министер за економија, енергетика и туризам - Трајчо Трајков;

- министер за спорт - Свилен Нејков.Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага