начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ВАРНА И ЗА РАДАН КЪНЕВ С 27

дата: 21 Април 2013 г. , автор: Виолета Панайотова

ПРИЗИВ КЪМ МОИТЕ ПРИЯТЕЛИ...

 
Култура в политиката и политика в културата - има, или "нема такова животно" в днешните български, предизборни страсти и пристрастия...

За културата в политиката и политиката в културата - възможен ли е мирният съвместен живот между двете? Има ли място за култура в политиката и каква е ролята на политиката в културата? Съизмерими ли са помежду си? Могат ли да вървят успоредно, без да се самоизяждат и без да ни разделят като хора, личности, партньори и професионално ангажирани индивиди?

Преди ден-два пуснах тук едно свое откровение - за личните си размисли и решения в днешното ни предизборно ежедневие. Водена от наблюденията и опита си в поне четири-пет изборни години назад във времето (като казвам назад, разбирайте от първите свободни избори, та до ден днешен:), реших този път предварително да заявя кратко, точно и ясно пред близките си приятели и обичани от мен хора своето Лично решение и Личния си избор - за да им дам време да се ориентират дали остават редом с мен, в Моя/Твой свят, или предвид своя РазЛичен избор ще предпочетат да разделим успоредените житейски пътища...

Защо го направих? По няколко причини:

1. Защото нямам намерение да убеждавам никого в правотата на своя избор, нито в погрешността на неговия. Правило № 1 в Личния ми етичен кодекс на общуване -Всеки прави сам личните си избори и не пречи да Другите да правят своите!

2. Смятам да поработя за утвърждаване и популяризиране на Програмата и визията на избраната от мен политическа сила - Коалиция ДСБ-БДФ- 27 - не като отричам и критикувам програмите и визиите на другите политически сили, а като СПОДЕЛЯМ с близки до моята човешка, емоционална и културна нагласа хора, кое в програмата на Моята коалиция ми дава основание да й вярвам. 
Правило № 2 в личния ми етичен кодекс - Приемай и дай право на съществуване на Различните от теб, без да хулиш и отричаш изборите им! Отговорността за техния избор е Тяхна, не твоя.

3. Всички хора сме различни и в същото време сме еднакви. Всички ни боли от раздели, от неочаквани разминавания, от човешки загуби. Смятам, че човешката близост, приятелството и партньорството се възпитават и градят взаимно - като взаимно си даваме свобода в личните избори и време да изживеем различията им, без задължително да се разделяме. Правило № 3 в личния ми етичен кодекс - Бъди открит и честен с тези, които са най-близо до духа ти, до волята ти, до сърцето ти. Не обсебвай и позволи на всеки от тях да бъде себе си, дори ако това ще раздели пътеките ви!

4. И не на последно място - в личен план и от личен интерес искам да тествам личния си етичен кодекс - доколко работи в подобни, екстремни, предизборни условия...И понеже близък приятел ми рече - "Ти какво сега, оправдаваш ли им се? Молиш се да те разберат ли ...?", реших да отворя горепосочената тема, която според мен е много актуална за днешния ни ден - има ли място политиката в културата ни на общуване и културата в политическото общуване?

5. Моето послание-откровение и днес е -

Аз ще гласувам. Моят избор е № 27, коалиция ДСБ-БДФ. Стоя зад нейната програма с личната си отговорност за своето решение. Не затварям нито една врата към приятел, който има друг личен избор.
 
А вие, Приятели? 


Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага