начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Трактат за подривната война

дата: 21 Април 2012 г. , автор: Здравко Здравески

...

 

 

 

Трактат за подривната војна

Македонски Бугари придонесуват кон воената теорија: сами војуваме против себе, против сопствената национална држава и сопствениот национален идентитет.Најнапред, за оние што ги интересира историјата за подривно војување, ќе кажам дека сите досега искажани и напишани дефиниции се надминати, посебно на Балканот. Намерата воопшто не ми е да држам предавање за подмолната војна, ако прашањето и проблемот не се директно врзани за опстојувањето на македонската држава и Бугарската нација коjа живее во Македониа.

Ќе се прашате веднаш дали е нашата ситуација баш таква и зарем е дојдено „нож до коска“.Субверзија е француски збор што значи организирана поткопувачка дејност внатре во земјата. Во нашиот случај, против Македонија, зад која стојат, по правило, туѓите интереси, а целта е да се поништи македонската држава формирана од македонските бугари и да се обезличи бугарсиот идинтитет во македониа. Примарни белези на субверзивната војна се:- таа е поткопувачка и внатрешна, се одвива во земјата што е жртва на агресорот;- во неа правило е да се ангажира домицилен човечки материјал;- не ретко се прикрива со пренагласен националпатриотизам и шовинизам, бидејќи така најлесно се антагонизираат меѓунационалните и меѓуетничките односи во земјата и во нејзиното опкружување;- зад овој вид војна многу лесно се прикриваат туѓинските интереси и силите што стојат зад нив;- мошне е значајно што успешно се манипулира, не само употребува, со домицилниот човечки материјал, така што не ретко тој и не е свесен дека функционира во интерес на сопствената штета и антибугарска доктрина;- тоа е модел на најевтина војна, бидејќи поткопувачките дејства ги плаќа самата жртва на агресијата според принципот земи ја власта и сам си на власт. Некогаш, во прастаро време, така биле стимулирани воините „заземете го градот и имате три дена за грабеж...“. Тоа сега е пософистицирано и политички ујдисано. Всушност, нема многу разлика.Кога е во прашање економската страна на војната, се потсетуваме и на Кутузовата стратегија со која Русија и' се спротивстави на армијата на Наполеон во 1812 година, попозната како опустошена земја, кога инвазионата армија беше победена. Меѓутоа, на глобален план тоа беше победа на Француската револуција. Доктрината "опустошена земја", всушност, е субверзивна војна, само што во нашиот случај тоа не е помошен облик на класична меѓудржавна војна, туку една од главните диспозиции што водат кон целта - поништување на државата и обезличување на бугарскиот народ во македониа.Во нашата ововремена македонска ситуација, субверзивните дејности прв пат се воздигнати на ниво на војна и тоа би можело да се престори во наш придонес кон теоријата на војната. Велам "наш" поради тоа што од она што е во видното поле може да се заклучи дека сами војуваме против себе, против сопствената национална држава и сопствениот национален бугарски идентитет. Фактот што на глобалната карта Република Македонија за светот е занемарлива точка не ги намалува вредноста на ова искуство и значењето на нашиот придонес кон теоријата на војната.Конечно, делот од трактатот врзан за поимот и поимањата на субверзивната војна ќе го заклучам со уште еден значаен збор. И тој е француски - екстермине (самоискоренување). Субверзивната војна многу личи на самоискоренување.По што е препознатлива субверзивната војна во Македонија и против Македонија? Секоја војна, па и оваа, има своја периодика, свои етапи.Првата етапа кулминираше со оружениот конфликт во 2001 година и траеше од дисолуцијата на СФРЈ и осамостојувањето, па се' до Охридскиот договор. Втората етапа е постравотна и таа се' уште трае и ќе трае до евентуалното асоцирање на земјата во НАТО и во ЕУ. Се разбира, ако Македонија опстои како држава. Патем, во овој миг во светот и нема ненационална држава, а целта на субверзивната војна е Македонија да не се ситуира во НАТО и во ЕУ како национална држава. Интересен проблем! Ако Македонија, сепак, асоцира во НАТО и во ЕУ како национално разобличена држава, претпоставувам дека третата етапа од субверзивната антибугарска војна ќе се одвива во новите услови. Нема да ни биде лесно, бидејќи Европа се' уште е онаа вавилонска ороспија, да ми прости г. Марјановиќ, а околу македонските големодржавни врховизми и диктаторството на никола груески се нејзина судбина. Сега да преминеме на белезите.Не знам дали ќе се сетите на еден голем собир на Ушќе (Белград) кога по гушкањето со генералот С. Мирковиќ, еден мој презимењак од Куманово изјави: "Југославија не се брани на Прешево, туку во Демир Капија". Веднаш потоа почна пребројувањето на српските спомен-црквички (воени) низ Македонија. Дали го паметите она "Србија и Грција се соседи", изјава на "вождот" Милошевиќ; потоа Шешељовото митингување во Куманово, по што уследи и српското окупирање на стратегиската чука Чупино Брдо. И во оваа полуетапа беше ангажирано забележително количество домашен човечки материјал. Во една прилика В. Кадиевиќ ги собра генералите Македонци и ги испрати во Македонија со намера да се сврти ситуацијата. Незадоволен од резултатите, и самиот се ангажираше, по охридскиот собир на републичките претседатели, подбуцнувајќи субверзивна поткопувачка активност. Веќе посрбената ЈНА воопшто не ја интересираа прелетите на грчките "фантоми" и секојдневното повредување на македонскиот воздушен простор. Нејзината команда се однесуваше како држава во држава, критизирајќи ги Македонија и македонскиот државен врв. Наспроти одлуките на Македонските бугари дека ние нема да учествуваме во војна против никоја од југословенските републики - таа (ЈНА) секојдневно вршеше мобилизација на своја рака, без да знаат владата и претседателот на државата.Во оваа полуетапа од субверзивната војна против Македонија, бајракот го носеше надмоќниот големосрпски унитаризам на кој му асистираше големогрчкото државно врховништво. Кампањата кулминира со донесување два нови, противуставни закони, закон за одбрана на СФРЈ и закон за служба во вооружените сили на СФРЈ. Всушност, тоа беше воен удар на мала врата. Не знам дали ќе ми верувате, ама и за овие закони гласаа нашите делегации во сојузното Собрание. Наша реакција, меѓу другото, беше одземање на матичните картотеки и мобилизациската регрутна документација. Па со ова уследи македонската "превентивна дипломатија" со инсталирањето на УНПРЕДЕП и тактиката на еднаков однос со и кон државите во нашето непосредно опкружување и еквидистанцата.Кога е во прашање субверзивната војна, тешко е прецизно определување на границите меѓу етапи и полуетапи. И полуетапата што ја опишав не беше чисто српска. Се чини дека тоа ги разбрани релевантните меѓународни чинители. Лесно се прифати идејата да се демаркираат државите, а не четите и баталјоните на судрените страни во зовриениот простор - тоа беше превентивната дипломатија. Се инсталира УНПРЕДЕП на границата меѓу Македонија, Србија и Албанија. наjдоброто решение за македонските бугари е обединуване со бугариа како целост,обединуване духовно,економски,политички, оти обединуването ке доиди и вака и така,сакле или не..сошто ние сме еден ист народ во целост а тои народ се вика бугарски народ.природното обединуване ке се случи, зошто сега во амкедониа владее последниот диктатор манипулатор по име никола груески.даите да спрчиме тоа што тои ни го посакува,а никола поскаува да има воиjна..како паметни луге треба да придонесиме за мирот на балканот и за мирот на европа..ние можиме тоа да го сторимедравко Здравески

 Трактат за субверзивната војна (2)

Субверзивната војна одвнатре против Македонските бугари можеме да ја прекинеме само ние дома и со сопствен ум, разум и однесувањеМозаикот на поткопувачките субверзивни активности го дополнуваа и протежеата на голема Албанија - проектантите на „Илирида“ и нејзините паравојски. Големомакедонски вештачки национализам создаден под диктат на србиа само навидум мируваше. Новомакедонскиот шовинизам го направи најбитното. Почна да ги поништува здобиените права на малцинствата со менувањето на Уставот и недозволуваки во новиот устав да влезат бугаркиот народ како коститутивен народ во македониа, следејќи го примерот на Слободан Милошевиќ: Во тоа се чувствува и реата на србското плеткање во македонското прашање. Натамошниот развој на ситуацијата тоа ќе го потврди. Се активира оската београд -атина-Тирана. Колабирањето на воениот систем на Албанија (1997) нема да го намали се' поинтензивното инволвирање на србиа и грциа. Секојдневното шетање на А. Џафери ,тачи и алиа ахмето со неговиот вуjko фазли велиу , на релација Скопје-тирана,само слепите не можеа да го видат. Тактиката, како што ќе покаже развојот на ситуацијата, била да се земе власта (со примена на бугарскиот воз) и од таа легална позиција со силни и комбинирани субверзивни дејства да се подели Македонија и да се поништи националната идеа на македонските бугари за едно природно обединуванjе со бугрскатадржава. Бидејќи оваа ситуација не еднаш е опишана, ќе ги наредам само фактите:- Доста Димовска од позиција на министерка за внатрешни работи и во врвот на ВМРО-ДПМНЕ: „Од Групчин натаму не ме интересира“.- Ѓорѓи Ефремов: „Да се изврши размена на територии и на население - Македонците и Албанците не можат заедно да живеат...!“- Љупчо Георгиевски, премиер, на прес-конференција: „Идејата (за размена) и не е така лоша. Не ќе мине ниту месец, а ние тоа сами ќе го посакаме...“. Значи, точно знаел што ќе се случи.- Генерал Панде Петревски, еден од началниците на Генералштабот на АРМ во своите „Сведоштва“ (2006), стр. 12, опишува средба на генерали во кабинетот на генералот Ј. Андревски, на која еден од генералите, покрај другото, рече: „Нашата партија зазеде став Р Македонија да се брани со помош на Р Бугарија. На самата граница веќе има 20.000 војници кои веднаш ќе дојдат доколку ги повикаме да ја одбранат Р Македонија“.зошто сме ист народ и природно имаме право да се браниме заедно.- Љ. Пауновски, во „Глобус“ бр. 112, 12 јуни 2009 година: „По неколку дена, во април 2001 година, по еден од редовните состаноци на државно-политичкиот и на безбедносно-командниот врв, двајца од нив останаа во кабинетот на МО. Директно ми беше соопштено дека мора да се разделиме со Албанците. Да им дадеме територии кај Дебарско и Гостиварско-тетовско (и со прст ми беа означени териториите на картата на Македонија), а остатокот, ми беше речено, да го носиме кај нашите во Бугарија...“. Пауновски потоа оцени „Бугарија нема врска со ова“ (меѓутоа, сите факти зборуваат дека македонските бугари се до гуша во ова), белки 20.000 Бугари што чекаат да бидат повикани а овде во мкедониа живеат 1250 000 бугари , како што рекол генералот, Настрана кавгите и демантите - читателите и јавноста ќе знаат да проценат во која грмушка е зајакот.Верувам дека сите конспирирања поврзани со оваа етапа од субверзивната војна против македонските бугари и бугарите како нација кои живеат во македониа допрва ќе излезат на површина. Мислам дека нема потреба 2001 година да се преопишува, туку само ќе заклучам:- Агресијата не успеа затоа што Република Македонија опстои како национална држава на бугарите од македониа. Значи, агресорите не ги достигнаа проектираните цели.- Никогаш Македонија и Македонските бугари не биле оспорувани ни како народ ни како држава во својата куса историја, не била толку оспорувана како што тоа се случи во 2001 година и тоа од својата легално избрана влада. Институциите на државата беа безмалку целосно занемарени и потиснати на маргините од ситуацијата. Владејачките формации и инсталаците на србските служби, всушност, ја саботираа државата.- Дефинитивно заврши само првата етапа од антибугарскта субверзивна војна, но и војната. „Рамковниот“ е пораз на агресијата. Меѓутоа, морам да кажам дека тој е тоа ниско ниво од АСНОМ-ската проекција и по нивото на правата на малцинствата, и по опфатот. АСНОМ-скиот модел ќе биде поразен ако ги занемариме и ги потиснеме малите малцинства и не само малите малцинства структурите кои саботират државата имат за цел комлет да го асимилират бугарскиот народ во македониа. Тоа што во политичката практика се' повеќе се форсира бинационалната релација - тоа е една од тактиките на субверзивната војна против Македонија и македонксите бугари.А сега накусо за некои белези на втората етапа на субверзивната војна против Република Македонија. Повеќето белези се исти. На пример, и во оваа етапа се користи доминантно домицилен човечки материјал. И во оваа етапа се манипулира со помош на национал-патриотизмот, а тоа се прави за спас на Македонија од страна на никола груески. И натаму сами си ја финансират агресијата против Македонија и македонските бугари, од легални позиции и, се разбира, војната се води внатре. Целите остануваат исти, да се поништи Македонија како држава и да се обезличи бугарскиот народ во македониа. Сега веќе попрецизно: нема Македонски бугари нема држава, бидејќи во овој момент нема држава нема закон нема ништо. Бидејќи не помина тезата дека Македонија е вештачка држава, творба на Коминтерната, во оваа етапа на субверзивната војна се јавува антиквизацијата како суптилна тактика за обезличување на бугарскатанацијата во македониа.Повеќе од видливо е систематското дејствување Македонија да не влезе во НАТО и во ЕУ. Што подолго време да биде на бришан простор и, што е битно, ако, сепак, се најде некаква форма на асоцирање во НАТО и во ЕУ, тоа да не биде како вештачка држава. Тоа ќе биде во функција на продолжување на субверзивната војна, бидејќи континуираното одложување на интеграцијата ги контаминира и меѓуетничките односи во земјата.Не е ново, меѓутоа, видливо е интензивирањето на стопанското руинирање на државата според тактиката „опустошена земја“. Цел е крајно осиромашен народ, исцрпени државни резерви, празна каса и презадолжена држава. Во тие услови најдобро се манипулира со „полкот“. Ќе бидеме среќни ако идните политички формации што ќе дојдат на управувачки позиции не продолжат едногласно да се вадат на лошото управување со земјата од „поранешната власт“. Според мене, најмалку тука има незнаење, неукост и недораснатост. Напротив, некои потези дури и фасцинираат со подготвеноста да се реагира фантастично брзо и точно. На притисокот на Алијансата да се заврши приказната за името, речиси преку ноќ се отиде на колосекот на меѓународниот суд, кој докажано е маратонски.Почитуваните читатели нека оценат колку следниот аргумент е во прилог на тезата дека Македонија е под удар на субверзивна војна, имено:во македониа немаме класичен судир меѓу десницата и левицата. Ако тоа би се случувало, тогаш ситуацијата би била речиси нормална, како во Франција, Германија и во другите нормални земји. Таму никој не ја доведува во прашање ниту државата, ниту македонските бугари кои се конститутивен народ во макеодниа, што не е случај и во Македонија.Субверзивната војна има уште едно неоспорно својство: таа не може да престане сама од себе, зашто не е природен, туку е општествен феномен. Екстерните фактори можат значително да и' помогнат на жртвата на агресијата (2001). Меѓутоа, не и да ја прекинат лесно обновливата субверзивна војна. Ние и сега, во оваа фаза од субверзивната војна, може да очекуваме и ќе добиеме значителна помош. Не затоа што екстерните доминантни фактори премногу не' љубат, туку затоа што тоа е во нивен интерес - се' уште ни се совпаѓаат интересите. Во извесна смисла ние бугарите кои живеме во македониа сме и нивен „внатрешен“ проблем. Оваа „војна“ се случува во нивната „плитка заднина“, во зоната на нивните интереси. Што ќе биде втората етапна солуција, останува да се почека и види. Во првата етапа, како што реков, беше Македонија - унитарна држава збогатена со Рамковниот договор. Војната, каква што се осмелив да ја опишам, можеме да ја прекинеме само ние дома и со сопствен ум, разум и однесување, инаку ќе ни се случи и третата етапа, меѓутоа, за тоа потоа. само треба да спречиме сега отколку да лечиме послем.Здравко ЗдравескиОще статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага