начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Изказване по Македонският въпрос пред Европарламента

дата: 15 Март 2012 г. , автор: Андрей Ковачев

...


Проблемът на Македония не е спорът с Гърция
BNews.bg

Необходимо е властите в Скопие да се вслушат в отправените препоръки и да зачитат свободата на съвестта и самоопределението на всеки гражданин, призова евродепутатът Андрей Ковачев преди Европейският парламент да гласува резолюция по доклада за напредъка на Македония. Според него, който смята, че спорът за името с Гърция е единственият проблем на Македония, е политически слепец.
Който смята, че спорът за името с Гърция е единственият проблем на Македония, е политически слепец,
отсече евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев преди по време на заседанието си в Страсбург ЕП да гласува резолюция по доклада за напредъка на Скопие.
Евродепутатите призоваха за скорошно започване на преговори за членство с Македония, която е страна-кандидат от 2005 г., но не спестиха критиките си и призоваха за съвместно решаване на всички междусъседските проблеми преди приемането на страната в Общността.
Според българския евродепутат, "неоспорим факт е, че добросъседските отношения са ключови за евроинтеграцията на Македония и поради тази причина страната трябва да престане на гради идентичността си за сметка на културата и историята на своите съседи".
"Тази резолюция на Европейския парламент е първата, изразяваща
загриженост за онези граждани на Македония, които открито заявяват своята българска идентичност
или етнически произход. Необходимо е властите в Скопие да се вслушат в отправените препоръки и да зачитат свободата на съвестта и самоопределението на всеки гражданин, такъв какъвто смята, че е", заяви Ковачев.

Гласуваният документ изразява разочарование от липсата на напредък в честването на общи исторически събития и личности между Македония и нейните съседи.

„Македония трябва да прочете обективно своята история в сътрудничество с нейните съседи,
за да може да скъса със сенките от миналото и да се обърне към европейското бъдеще.
Продължаващото насаждането на моноетнически исторически митове и легенди, насърчаването на псевдо научни разработки, финансирането на пропагандни филми като "Трето полувреме" в крайна сметка задълбочава както конфликтите в страната, така и със съседите. С голямо безпокойство наблюдаваме и нарастващото етническо напрежение в страната през последните дни", каза още той.

Резолюцията насърчава Македония да продължи процеса по отваряне на досиетата на югославските комунистически тайни служби и да овласти комисията, имаща тази задача, свободно да обявява резултатите от проверките си и да разполага с всички архиви, необходими за работата й.

Ковачев е категоричен, че
"европейската интеграция е единственият начин за преодоляване на несправедливостите от миналото".

Европейската комисия инициира диалог на високо равнище за приемането на страната в Обединена Европа. Брюксел предвижда да бъдат обсъждани теми, свързани с върховенството на правото, медийната свобода и реформата в държавната администрация.
Коментари
pats - 23:51, 14 мар
Най-накрая едно свястно мнение на български евродепутат! Браво!
Гошо - 19:10, 14 мар
А така г-н Андрей Ковачев тези се самозабравиха но всичко ще си дойде на мястото.Похарчиха /и откраднаха/ много пари за Аце Великиот и сега ги чака глад и послушание!
Петър - 17:21, 14 мар
Браво!Още статии по темата »
М н е н и я

от: Alejandra, ( ppattyrn@yahoo.com )
публикувано: 22.06.2012 05:57:54 часа

Clear, informative, sipmle. Could I send you some e-hugs?


от: D.eui, ( dialdi@rocketmail.com )
публикувано: 16.03.2012 23:43:37 часа

Много искренно, сдържано и дипломатично изказване! Колкото и да ги обичаме нашите братя и сестри в Македония не може да не ги попитаме: А вие свършихте ли си работата? Открихте ли истината за дереджето, до което стигнахте? Давате ли си сметка, кой все още ви управлява? Открихте ли досиетата на хората, които ви интернираха и пращаха по затворите за другомислие? Какво направихте с тези, които посегнаха на вашия собствен език и история в последните 100 години? Сравнете езикът на родителите си и дедите си от преди години с това, което се говори от съвременните ви медии и изучава в училищата ви и ще се убедите, че някой жестоко го е изопачил! Прогонете страхът, който ви мъчи! Истината ще ви направи свободни и силни!И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага