начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


ЗА ИСТОРИЯТА НА МУЗЕЙ-ГАЛЕРИЯ "КЛАСИКА"

дата: 16 Декември 2011 г. , автор: Виолета Панайотова

...

1. Кога  е създадена галерия “Класика”?

Преди броени дни Музей-галерия “Класика” навърши 19 години, или както ние, екипът на галерията обичаме да се шегуваме помежду си – това е една “галерия-тийнейджърка в зряла възраст”, в буквален(имайки предвид младите хора в този екип) и в преносен смисъл(19 години непрекъснато, активно присъствие в изкуството в днешно време, са наистина “зрялост” за една галерия ).
Музеят “Класика” отваря врати на 12.12.1992 г., на ул. “Будапеща” № 8. На откриването на галерията присъстват и говорят за нейните бъдещи планове известни наши изкуствоведи като – Димитър Баталов, Димитър Димитров, Тодор Бръчков и журналисти като Люба Палийска. Колекцията, с която галерията тръгва по своя път включва творби на Майстора, Мърквичка, Васил Стоилов, Никола Танев, Здравко Александров, Преслав Кършовски  и др.,между които наши съвременници - майстори на четката, които обичаме да наричаме “живите класици”. Това е много характерна черта в стила и разбирането ни за работа на една галерия  - събирането в едно на класика и съвремие, тръгвайки от традицията и високата класа на най-добрите художници в българското изкуство, да търсим и намираме техните проекции в днешния ни ден. В този порядък на мисли, в своята 19-год. история, галерия “Класика” прави както изложби на старите майстори – Златю Бояджиев, Генко Генков, Здравко Александров, Наум Хаджимладенов, Петър Славов, Димитър Арнаудов, Иван Ненов, така и представя с любов и “живите класици” от нашето съвремие – Дора Кънчева,  Минеков, Иван Чолаков(художникът на филма “Титаник”), Велизар Димов, неповторимия Лъчезар Ошавков(който от дълги години живее и твори в Париж), Никола Манев(също живеещ във Франция), Димитър Орошаков, Владилен Власевски(Чикаго), Любен Стоев и др.

2. Коя от дейностите на музея-галерия смятате за най-важна ?

Държа още в началото на разговора ни да отбележа нещо много съществено за нас – галерия “Класика” е не толкова и само галерия, колкото Музей, съхраняващ голяма част от най-доброто в творчеството на българските класици-майстори на четката и ние в момента работим  в тази посока – преминаването на галерията  към статута на частен музей на българското изобразително изкуство.

2а. Кое е най-характерното в работата на галерия “Класика”, с какво най-много се гордее нейния екип като постижение в своята 19 годишна история?

Водещи принципи в нашата работа са любовта и синовната почит към историята и върховите постижения на българското изобразително изкуство и преки действия в посока, щото тези български шедьоври да останат в България и да бъдат споделени с българските граждани.
В този смисъл, Музей-галерия “Класика” развива широка дарителска дейност. Най-голямата ни гордост е дарението през 1996 г. на редица безценни, исторически находки, издирени и проучени от съветника на галерията – д-р Георги Генов, и дарени от галерията на българската държава абсолютно безвъзмездно.
Дарението включва:
- Икона на Захари Зограф, “Св. Йоан Кръстител”, с житийни сцени, датирана около 1840 г. Един чисто нов автомобил “Ситроен” плюс половин милион лева, по номинала през 1996  спасиха за България тогава тази безценна за българското изкуство творба от потъване в нечий колекционерски сейф, от износ в чужбина,или унищожаване... Захари Зограф е родоначалник на   български иконописци, създател на самоковската иконописна школа.
- Икона от Никола Образописов, “Св.Св. Кирил и Методий”

- Портрет на Димитър Зограф Доспевски, основоположник на известната “доспевска школа”, рисуван от сина му – Станислав Доспевски;

- Портрет на Никола Доспевски(брат на автора) от Станислав Доспевски;
- Картина на Георги Данчов - Зографина “Портрет на Димитър Матевски”(участник в Македоно-Румелийското движение за обединение);
- “Автопортрет от Лайпциг” на проф. Васил Захариев – това е единствения български художник, на когото е предлагана катедра по графика в Германия и Европа.
По същото време през галерията са преминали  и творби на Мърквичка, Майстора, Златю Бояджиев, Елисавета Консулова-Вазова и др.
През периода на 90-те години, когато е направено горното дарение, музей-галерия “Класика”има прекрасно партньорство с фондация “Бъдеще за България” на г-жа Елена Костова и г-жа Алиса Софиянска, изразено в обща работа по организация на изложби на български художници и в пряка грижа за възрастни български творци, гаснещи в няколко хосписа и домове за стари хора. Днес за нас е голямо удоволствие да работим в същото направление с Фондацията на г-жа Зоя Паприкова (дъщеря на “българската майка Тереза” – Донка Паприкова), която обгрижва в частен хоспис и културен център възрастни дейци на изкуството и която обичливо наричаме : „българската майка Тереза „.

Друг дарителски акт, с който се гордеем е, че заедно с народните представители – Никола Бешков и Димитър Абаджиев, подарихме на финландското правителство и президентство портрети на генерал Ернрот, министър-председател на България от финландски произход.

И – още - финансови дарения от галерия “Класика” в нейната 19 годишна история:
- за християнския институт “Благовестие”;
- за Дивотинския манастир;
- за Архива на Софийския Синод;
- за реставрацията на базиликата “Св. София”;

Всички тези средства бяха набрани от екип на галерията, с приятелското съпричастие на организации като:
- хотел “Родина”
- Българо-американска кредитна банка???
- хотел “Кемпински-зографски”
- театър “София”
- лични дарения от приятели и партньори на галерия “Класика” 


Трето направление в дарителските ни пристрастия са търговете, които организираме с цел подпомагане на възрастните български творци. Няколко такива търга, с картини на Майстора, бяха водени от Кирил Кадийски – културно аташе в Париж.

3. Кои са партньорите и съмишлениците на Музей-галерия “Класика – назад във времето и днес?

Щастливи сме, да се радваме на искреното приятелство и съпричастност към идеите ни от много партньори и съмишленици.
Особено важно за нас е сътрудничеството с редица чуждестранни галерии, благодарение на които успяхме да формираме  малка, но много скъпа за нас предимно в духовен аспект, колекция от 11 творби на Юли Пинкас, наречен Паскин. Много ни помогнаха в това дело:
- Пърлс галери – Ню Йорк;
- Галерия Фаркаш – Тел Авив( от която освен покупки на картини на Паскин, сме получавали и други негови картини за съвместни изложби в София.)
Тук е мястото да спомена, че сме представяли в София, със самостоятелни изложби няколко чужди майстори на четката:
- Майкъл Седака
- Събине Вайс
- Евгений Менджинеер
В постоянната експозиция на галерията присъстват още:
- Сергей Шамин, белоемигрантски импресионист, преселил се България;
- Ернесто Спациани;
- Бартоломео Джулиано;
- Йозеф Сютю, придворен художник при цар Фердиданд и Борис ІІІ
- Франсоа Тиол.

4. Музей-галерия “Класика” днес – какво, кога, как?

Следваме своя път на развитие, опирайки се на собствените си традиции и без страх да излезем вече от “тийнейджърската” си възраст.
Днес приключва  изложбата на “живия класик” в българската графика – Пламен Пенов от Плевен, един самобитен, безкраен като фантазия ,символика... и стриктен в прецизността на работата си, български сюрреалист, в чието творчество могат да се открият препратки към Йеронимус Бош, а в добронамерената му присмехулност и тънко чувство за себеирония  се усмихва и Салвадор Дали. Все още ценителите на графика могат да се докоснат до изкуството на Пламен и дори да си подарят негова графика, защото той ще присъства със свои творби и в предстоящата ни Коледна изложба.

Използвам момента – чрез вас – да поканя приятели, ценители на българското изкуство, колекционери и просто любители на изкуството, да посетят галерия “Класика” на 19.12.2011, от 18.00 часа – когато ще открием нашата Коледна изложба “19 години галерия Класика”.

В плановете ни за работа напред във времето – предстои да ви срещнем отново с класици на българското изобразително изкуство като Илия Бешков, Димитър Кандемиров, Велизар Вачев, както и със съвременни майстори на четката – Дора Кънчева, Данаил Мицев и прочие...

 

Не малко време отделяме на спомените на живи художници и на наследниците на починали, тъй като ще издадем специален том от „Исторически архив „ – орган на Съюза на учените , с такива мемоари.

 

 

В галерията се провеждат и много други събития, като : представяне на новоизлезли книги; гостуване на бардове, които радват нашата изискана публика с  песни и стихове...

 

Музей-галерия „Класика” издава КАТАЛОЗИ и в началото на другата година ще публикуваме третия от поредицата.

 

За жалост трябва да констатираве, че въпреки представянето на най-известните български творци, нямаме почти никакви откупки, което доста ни разстройва.Може би трябва да се помисли за специален закон, насърчаващ активно покупките, които да се смятат за разход на клиента, ОЩЕ ПРЕДИ ИЗЧИСЛЯВАНЕТО НА ПЕЧАЛБАТА, ако той има фирма, нещо което отдавна е въведено на Запад...

 

Така, или иначе : ЕЛАТЕ ПОНЕ ДА СЕ ПОРАДВАТЕ НА КРАСОТАТА , съхранена в нашия музей, който не надхвърля и 100 кв. Метра, но съдържа образци на най-хубавото в живопистта и пластиката !Още статии по темата »
М н е н и я

от: Deepak, ( info@wyomingtourism.org )
публикувано: 21.03.2012 14:20:06 часа

I can't believe you're not plyaing with methat was so helpful.И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага