начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Родословието на Дилма Русев

дата: 02 Октомври 2011 г. , автор: Георги Генов

...

За родословието на Дилма

Баща и бил  роднина с  Елисавета Багряна, Ран Босилек, Ралица Негенцова, но и също генерал Руси Русев - министъра на войната в последното правителство преди септември 1944.

Руси Христов Русев е български офицер (генерал от артилерията).


Руси Русев е роден на 27 ноември 1887 г. в Габрово, завършва Военното училище в София (випуск 1909 г.). През Балканските войни и Първата световна война е командир на батарея в 4-ти артилерийски полк. През 20-те години на века е на постоянна строева служба в различни гарнизони, след 1930 г. заема инспекционни длъжности в артилерията.

От 1936 г., вече като генерал-майор, заема поста на главен инспектор на въоръженията в министерството на войната, на който с малки прекъсвания остава до 1942 г. През този период генерал Русев осъществява превъоръжаването на Българската армия със съвременно военно оборудване и техника. Той води тайните преговори с Германия, довели до отпускането на многомилионни военни кредити от Берлин през 1938 и 1939 г. Сключва договорите с отделните германски концерни, производители на оръжие, и лично осъществява качествения контрол на доставките, поради което до началото на Втората световна война често е в Германия. Като високоуважаван офицер с безукорно име през есента на 1943 г. генерал-лейтенант Русев поема поста на военен министър в кабинета на Добри Божилов и впоследствие в този на Иван Багрянов.

След навлизането на Съветската армия в България е арестуван, съден от т.нар. „Народен съд“. Осъден е на смърт, 5 милиона лева глоба и конфискация на имуществото.

Генерал от артилерията Руси Русев е разстрелян на 1 февруари 1945 година в София.

На 26 август 1996 година е реабилитиран посмъртно от Върховния съд.Още статии по темата »
М н е н и я

от: Christina, ( r.froklage@cosbrabant.nl )
публикувано: 08.09.2012 12:10:39 часа

I was drawn by the henosty of what you writeИ з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага