начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


ВПЕЧАТЛЕНИЯ ОТ ПОСЛЕДНИЯ КОНГРЕС НА МПО В ОХАЙО,САЩ

дата: 07 Септември 2011 г. , автор: Георги Генов

...

·                     ;             ПЪЛНА ПОБЕДА НА БЪЛГАРЩИНАТА В АМЕРИКА

 

Като представител на „Македонска трибуна” от Торонто имах щастието да присъствам на част от заседанията на конгреса на МПО в град Хурон,Охайо, проведен от  3 – ти до 5 – ти септември 2011 г.

Веднага се набиваше на очи една приповдигнатост в специалните делегати и членовете на Централния комитет, която се подклаждаше от група новоприети членове на организацията, развяващи своите знамена на групите „Пирин”.Старите хора се радваха и благославяха младите,че поемат техния нелек,но славен път,започнат през далечната 1922 г.- с основаването на Македонските политически организации във Форт Уейн,паметта за които беше още жива сред малцината участници на възраст.Та тогава касиер на организацията става незабравимият Аргир Лебамов – баща на най-високоиздигналият се в американската йерархия кмет на Форт Уйен – моят приятел и душеприказчик – Иван Лебамов,както и на брат му Джордж Лебамов.

Много от младите българи живееха с предчувствието за сблъсък с македонистите, но такова де факто не се състоя, тъй като БЪЛГАРЩИНАТА изживя своя АПОГЕЙ с избирането на новото ръководство.

Делегатите бяха 7 , като 5 души дойдоха в ролята си на Централен Комитет.

Беше и смешно и жалко да се наблюдават опитите на македонистите да прокарат точка в НОВИЯ УСТАВ, в която се говори за аморфно македонско население.Все пак българската гледна точка надделя с мнозинство и населението на Македония бе записано като сбор от българи,власи,сърби,но никъде не се говореше за някаква хомогенност.

Всичко това въпреки опитите на издателката на съюзния вестник да пречи и неистовата съпротива на Алушева – бившата председателка, довели до форми на нервни кризи в споменатите госпожи,които мислеха,че ще могат да продават на воля своите „вентилатори” / официалният флаг на псевдодържавицата/.Преди танците ,предхождаши официалната част,се стигна да делириум тременс от страна на Алушева,която се беше кандидатирала за поредно място в Централния комитет.Нейните буйства срещу „бугарашите” бяха повод да се вика дори полиция.

И така гласуването завърши с триумф за Българщината,като на поста председател на ЦК беше избран достапочитаемият Г-н Фреди Меанчев от Торонто.Нови членове на ЦК са българският патриот от Петрич - Асен Кобуров, както и другият делегат на нашата торонтска група - Филип Никол.С голямо единодушие бе преизбран Лабро Королов, а Алушева събра най-малко гласове и заяви, че повече няма да служи на МПО.

За приятна изненада на всички участници българският консул прояви завидни познания по Македонския въпрос.Г-н Радослав Точев за първи път от 20 години бе уважил този висок форум на македонобългарската емиграция и произнесе трогателно обръщение от Г-н Министър – председателя Бойко Борисов,отправено към тези многострадалци,които жадно попиваха всяка негова дума. В разговор с кореспондента на „Македонска трибуна” и други присъстващи бе разискван въпроса,че в Чикаго има вече 6 български училища с над 300 ученици и се постави проблема за тяхното стабдяване с книжнина.Бе обявена радостната инициатива,че БАН,Съюза на учените и Софийският университет обединяват усилията си малките българчета да получат поне буквари,нещо което е вършено от ВМРО - НИЕ до скоро.Паставен беше като много важен въпросът за липсата на английска литература и особено за превеждането на този език на труда :”Десетте лъжи на Македонизма” от проф.Божидар Димитров.

На стари и млади и особено на ЦК младата група „Пирин” подари книга с факсимилетата от излизалото в Македонска трибуна от 1922 г. до днес.Нещо,което особено зарадва делегатите и просълзи част от тях.

Преди обичайните народни танци, делегатите си пожелаха успешен конгрес в Чикаго през  2014 г, когато се очаква Българщината да е набрала още повече сила.Конгресът завърши с типичната вечеринка, на която делегатите показаха завидни танцови и певчески умения в областта на македонската българска народна мелодика.

Ако трябва да обобщим : ТОЗИ КОНГРЕС БЕ ПЪЛЕН ТРИУМФ ЗА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ИДЕЯ !

 Още статии по темата »
М н е н и я

от: Мартин Атанасов, ( martin_atanasow@yahoo.com )
публикувано: 26.11.2012 16:17:32 часа

Браво на патриотите!!! Българите от Македония са най изстрадалата част от нашия народ! Македонските Българи от Америка и Канада заслужават голямо уважение и подкрепа. Поклон!!!


от: Cristian, ( donmarcad@hotmail.com )
публикувано: 21.03.2012 06:18:31 часа

That's way the bseetst answer so far!


от: ормм, ( dinko_sh@abv.bg )
публикувано: 22.09.2011 21:24:41 часа

не знам защо това събитие не се отрази в БГ медиите, какъв ли шум щяха да вдигнат в ФИРОМ ако техните смешници бяха успели да се наложат


от: Amphaxitis, ( macedonians@yahoo.com )
публикувано: 21.09.2011 18:42:10 часа

Смешни и патетични сте бе бугари! Како не ви е срам во 21 век да не признавате МАКЕДОНСКА НАЦИЈА ! МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ !!!


от: Asso, ( urguri@dir.bg )
публикувано: 18.09.2011 11:22:18 часа

Поздравления за изпълнението на родолюбивата мисия! Искам да отправя един призив към новото ръководство на МПО. Моля да възстановите спешно електронния достъп до историческия архив на "Македонска трибуна", който бе закрит от "македонистите" преди година и половина с клишираното обяснение, че се прави "ъпдейт" на сайта. Обещанието виртуалните броеве на историческия вестник да се върнат до 2 мес. се оказаха лъжа. Причината е ясна - страхът, че в архива на "Македонска трибуна" са събрани доказателствата на времето за истинската съдба и борба на българите от Македония.


от: Македонски българин, ( kolinsnik@yahoo.com )
публикувано: 17.09.2011 04:29:19 часа

Не съм политически фен не ми пречеше половинта ми роднини в БЮРМ да са македонци и самата им лъжа в която живеят. Но последното ми ходене в Скопие ме накара да побеснея когато гледах едно предаване по македонската телевизия в което се сипеха лъжи за изявени български възрожденци. Желязната завеса падна преди 20 години,комунизма беше заклеймен от цяла Европа,остана обаче един бастион на Коминтерна, коминтерновската държава БЮРМ. Питам се докога ще се толерира в 21 век подържането на една голяма лъжа разделила един славен народ. Докога на децата във Вардарска Македония ще им се внушава ,че българите техните братя са татари а те потомци на античните македонци с една цел да не минава и на ум ,че са от българско потекло и корен. Доста тъпяхме лъжите на юго комунистите и Белградските еничари нека не стоим безучастни и да зклеймяваме всяка тяхна пропаганда и опит за заличаване на ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНСКИТЕ И ТРАКИЙСКИ БЪЛГАРИ. Поздрав до всички честни и родолюбиви българи и патриотите от МПО.


от: Родолюбец, ( mahdy@abv.bg )
публикувано: 16.09.2011 23:54:31 часа

Горко на тези, дето се бореха за сВобода, а извоюваха сЛобода!
Бог да пази България и Българщината!


от: ВОЛГАРАКИС, ( sffff@njdjdd.com )
публикувано: 10.09.2011 10:27:51 часа

ВУЛГАРИ. . . ИЛИ КЕ ВИ ПРАИМ ЕЛЛИНИ-ГРЪЦИ. . ИЛИ СЛАВО-ФИРОМИ. . .
МАКЕДОНИА-ГРЪЦКО ИМЕ ГРЪЦКА 5000 ГОДИШНА ДУМА. . САМО ГЪРЦИТЕ СА МАКЕДОНИ. . . ВСИЧКИ ДРУГИ СА НАТРАПНИЦИ И БОКЛУЦИ ОТ СЪВЕТСКИЯ СЛАВЯНСКИ САЮЗ

ЗИТО ЕЛЛАС ГИА ПАНТА. . ЕЛЛИНИЗМОС ТА ЗИСЕ. . . ЗОИС И ТАНАТОС


от: Стефан Койчев, ( steff2christoff@yahoo.co.uk )
публикувано: 07.09.2011 19:47:24 часа

Благодаря ви за прекрасните новини г-н Генов ! Да пребъде българщината и оттатък океана !!


от: Јасминка Кулевска, ( jasminkafilkovska@yahoo.com )
публикувано: 07.09.2011 19:38:33 часа

БРАВО!
ЧЕСТИТКИ!


от: Dragomir, ( Playboytaxi2@yahoo.com )
публикувано: 07.09.2011 18:20:59 часа

Bravo,mnogo dobar material,vsichko e tochno kakto go vidiahme i nie na Kongresa.


от: kalin Palin, ( kalin.palin@abv.bg )
публикувано: 07.09.2011 17:20:13 часа

bravo!!!Крайно време е да се възроди българщинатаи и зад Океана. Македонистите нямат почва там!!Да живее Обединена България!


от: Иван Николов, ( kicbos@gmail.com )
публикувано: 07.09.2011 14:55:55 часа

Поздравления за българите зад океана! Все си мисля, че възраждането на българската нация ще започне от българите в чужбина - ония които са осъзнали истинската цена на родината и са се научили на демокрация и гражданско поведение в свободния свят. България толкова се нуждае от свежа кръв. И от българско лоби навсякъде по света. Това е не само в полза на българите в България, а и на всеки българин по света където и да се намира той.


от: Панайотова, ( letkiss@abv.bg )
публикувано: 07.09.2011 09:34:53 часа

Поздрав за смелостта и отговорността на българските родолюбци отвъд океана! Успех във всички начинания! Ще чест за мен да бъда част от българска общност в Родината, която практически ще подкрепи събирането на книги за българчетата отвъд океана.И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага