начало   контакти
vardar@art.bg


Новости
Македония
Малко смех
М У З И К А
novini
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


The origine of Bulgariasns are from the Persies

дата: 08 Май 2011 г. , автор: Prof.Stoylov

...

Life

Произходът ни е и персийски

Предците ни живели в Източен Иран, смятат учени

Българите най-вероятно са част от персийското семейство на територията на днешен Иран. Това обяви днес доц. д-р Александър Илиев – антрополог и ръководител на научната експедиция в Иран „Ариана“, част от проекта „Българи – прародина“. За 20 дни екип от шестима учени, сред които иранистът доц. д-р Иво Панов, доц. Ружа Нейкова от БАН, Иво Леонков от НАТФИЗ са изминали 1100 километра и според тях са открили доказателства за сходствата между българите и хората в днешен Иран.

Намерихме няколко безспорни прототипа на орела от погребението на хан Аспарух. Погребения, които изследвахме, са в ембрионална поза – сигурно свидетелство за вярата в прераждането. Част от тракийските погребения са подобни. Камъните и керпичът в строителството съответстват на българските практики, добави Александър Илиев.

Той изтъкна, че иранците, макар и по-мургави, антропологично много приличат на българите. Някои думи, близки до днешния фарси, имат съответствия в българския език – табошир – тебешир, боран – буря, на-не. Изпълнения на свирка, гайда и тамбура отговарят на нашата фолклорна традиция. Над половината от килимите в Прикаспието напълно съвпадат с българските като орнаменти, символика и цветове.

В науката се натрупаха сведения, които постоянно тласкаха прародината ни все по на юг, като накрая разбрахме, че това е Източен Иран. Крайно време е да спрем да говорим за хуно-тюркския произход на българите и да разберем, че сме индоевропейци. Славянското в кръвта ни е по-малко от 20 процента. Славяните не са основният елемент, който изгражда българската народност, заяви проф. Георги Бакалов.

Интердисциплинарната експедиция се е провела под патронажа на Министерството на външните работи, Българската академия на науките, СУ „Св.Климент Охридски“, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ с подкрепата на „Тангра ТанНакРа – общобългарска фондация“.Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага