начало   контакти
vardar@art.bg


Новости
Македония
Малко смех
М У З И К А
novini
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Докладът на българина Вигенин за напредъка на Македония към ЕС

дата: 08 Април 2011 г. , автор: Free Macedonia

Изразяват се някои сериозни резерви...


Европейският парламент одобри доклада
на Кристиан Вигенин
за напредъка на Македония
 
Четвъртък, 07 Април 2011

Евродепутатът Кристиан Вигенин представи в пленарна зала доклада за напредъка на Македония за 2010 година. "Това е един обективен доклад, който заслужено получи огромно мнозинство в парламента", каза евродепутатът след като докладът беше приет днес.
По време на дискусията по доклада, Вигенин и комисарят по разширяването Щефан Фюле подчертаха, че 2011 година е ключова за европейската интеграция на целия регион на Западните Балкани. "Хърватска е пред финализиране на преговорите за членство, Сърбия е на път да получи положително становище от Еврокомисията за начало на преговорите, Македония трябва да направи всичко възможно, за да не изостава в този процес", предупреди евродепутатът. Като ключов проблем пред интеграцията на Македония в ЕС Вигенин посочи липсата на решение по спора за името на страната-кандидатка с Гърция. "Предсрочните избори са шанс новото правителство да използва доверието на избирателите, за да реши окончателно този въпрос. Цената на отлагането става все по-висока за македонските граждани и ние се надяваме лидерите на страната да проявят смелост и далновидност."
Вигенин изрази надежда, че Съветът на ЕС ще се съобрази с позицията на Европейския парламент преговорите за членство да започнат възможно най-бързо. Към македонските власти отправи призив да ускорят реформите.
"Необходимо е да продължи изграждането на стабилна политическа система и важен елемент е подобряването на изборното законодателство." Като други ключови мерки Вигенин посочи реформата на съдебната система и публичната администрация. Евродепутатът поиска да се гарантира свободата на медиите и изрази тревога относно напрежението в междуетническите отношения.
Докладчикът подчерта, че европейската интеграция и необходимите за страната реформи трябва да бъдат основни послания на всички политически сили при предстоящата кампания, и изрази надежда, че по тези въпроси ще бъде постигнат широк политически консенсус след изборите на 5 юни т.г.
В заключение на дебата, комисар Фюле се присъедини към предупреждението на Вигенин към македонските власти: "Македония се намира на много важен кръстопът - или ще избере европейския път или ще остане да гледа отстрани, докато регионът се движи напред".Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага