начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Тито срещу Левски

дата: 19 Февруари 2011 г. , автор: Free Macedonia

Статия по повод забраната на честването на Левски...

Тито срещу Левски
19.02.2011 | actualno.com
Една балканска поговорка гласи, че не е виновна само брадвата - виновно е и дървото, че го секат
 

Сръбските власти забраниха на българското малцинство в Босилеград да отбележи годишнината от обесването на Васил Левски. В мотивите за забраната се казва, че организаторът на мероприятието - Културно-информационният център на българското малцинство в Босилеград... ще наруши обществения морал, ще застраши здравето на гражданите, сигурността и имуществото на хората"!
Последва до болка познат сценарий - блокирана граница при ГКПП Олтоманци, полицаи с бронежилетки, спиращи автобусите с българи, дошли да почетат паметта на Апостола, безкрайно задържане на паспорти, нелепи обиски на дамски чанти и за капак - безумни искания за наличност от сто евро - да не би гостите да натежат на бюджета на община Босилеград. С една дума сякаш живеем в 1991 г. а не в 2011 година.
Една балканска поговорка гласи, че не е виновна само брадвата - виновно е и дървото, че го секат. Твърде дълго робувахме на възрожденския си инфантилизъм, родил кретенската парадигма за славянско-православното единство, на набиваните ни от царска и болшевишка Русия комплекси за вина пред "братята сърби". Комплекси, заради които за малко да харижем на сърбите и Пиринския край. С една дума, бяхме в ролята на вечно виновното дете в семейството.
За съжаление, рецидивите на тези комплекси продължава и днес - три десетилетия след смъртта на Тито и две десетилетия, след като де факто се разпадна уродливото творение на Клемансо и Коминтерна, наречено Югославия.
В Белград на моменти продължават да се държат, сякаш сме 1918 (или 1945) година, а ние мълчим и се гънем пред подобни гаври като колониални поданици пред генерал-губернатор. И продължаваме да обявяваме на всеослушание, че нямаме проблеми със Сърбия, че всичко в Западните покрайнини е наред и затова безрезервно подкрепяме членството на Белград в Европейския съюз.
А този път гаврата наистина е голяма. Защото не става въпрос за честване на годишнината на някой наш генерал или на някое от безбройните сръбско-български сражения, а за Левски. А той не само не е обикновена историческа личност, но дори не принадлежи само на България. Човекът, който ратуваше за "Млада Европа" и за свободата и равенството на всички народи, макар и да е еманация на най-високите полети на българския дух, с визията си за бъдещия свят надхвърли границите на собствената си нация и измеренията на собственото си време.
Този път държавата реагира светкавично. Зам.-министърът на външните работи Димитър Цанчев привика посланика на западната ни съседка Църквеняков и му поиска обяснение за инцидента. И му напомни, че почитането на паметта на фигури от ранга на Васил Левски трябва да е повод, който обединява, а не разделя народите на Балканите.
Апропо, в понеделник започва официално посещение на сръбския премиер Мирко Цветкович у нас. Все ни е на ума, че му предстои неприятен разговор с нашия министър-председател по повод станалото в Босилеград.
Защото ако сега на сърбите им се размине, един Господ знае докога ще продължават с подобни провокации. За съжаление се оказа, че духът на Тито е по-силен на Балканите от духа на Апостола. И миналото продължава да печели задочните битки с бъдещето.
В такъв случай дали пък наистина да не поставим въпроса за официална ревизия на Ньойския договор в Брюксел? Като на първо време да забраним поднасяне на цветя пред паметника на княз Милош Обренович в Южния парк.
Константин Събчев, СтандартОще статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага