начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


БАН стана първият повод за разрив между ГЕРБ и АТАКА

дата: 01 Декември 2010 г. , автор: Free Macedonia

Нескопосаният закон за БАН сътворен от спортист, член на ГЕРБ може да доведе до изпадането на партията в реалното положение на малцинство, дори и до по-сериозни трусове...

След внасянето на проектозакона за БАН, председателят на Академията - акад.Никола Съботинов го нарече: "АБСОЛЮТНО НЕГОДЕН.ЦЕЛЯЩ ДА ОТНЕМЕ 141 -годишната АВТОНОМИЯ на БАН и фактически да я ликвидира като научна институция."Той допълни, че проектът на ГЕРБ отнема възможността Академията да провежда нормални научни изследвания.

Законът за БАН се оказа ПЪРВИЯТ СЛУЧАЙ, в който между депутатите на ГЕРБ и тези на Атака се появи сериозен конфликт.Против него бяха още Синята коалиция, БСП и ДПС , които са единодушни, че неговото гледане трябва да се отложи във времето.

Това стана по предложение на председателят на образователната комисия Огнян Стоичков, въпреки настояването на народните представители от ГЕРБ той да бъде внесен за обсъждане. Като основна причина депутатът изтъкна липсата на становище на МС и други отговорни институции по законопроекта за БАН, внесен от Румен Стоилов от ГЕРБ и група народни представители.

Въпрос на политическо мъжество е реалният вносител на закона да не се крие зад академическата личност на г-н Стоилов, заяви Лютви Местан.

Той изиска становище от правните дирекции на МС и НС, доколко законопроектът отговаря на нормативните изисквания, да се посочи дали това е закон за изменение или изцяло нов закон.

Георги Терзийски от РЗС настоя вносителите да изтеглят законопроекта, защото ще останат в историята като "килърите на 141-годишна институция като БАН".
 
Румен Стоилов бе категоричен, че няма да оттегли законопроекта за следващо заседание и настоя той да бъде гледан още днес.

След кратки спорове 9 депутати от Синята коалиция, БСП, „Атака", ДПС, гласуваха проектът да не се гледа днес, само 7 от ГЕРБ гласуваха за това законът за БАН още днес да мине на първо четене в комисията по образование.

Не мина и вторият законопроект, касаещ БАН - този на лидера на РЗС Яне Янев, който предлага да се наложи 10-годишен мораториум върху сделки с имоти на БАН.

Мотивът беше същият - няма становище от компетентните институции. Тъй като тези два законопроекта бяха единствените точки в дневния ред на комисията, депутатите разпуснаха заседанието.

Има два варианта - или законът да бъде изтеглен, или агонията да продължи. Това заяви просветният министър Сергей Игнатов след заседанието в отговор на въпрос какво предстои от тук нататък.

Да се прецизира проекта в частта за съдбата на институтите, настоя шефа на образователната комисия Огнян Стоичков.

Той обаче изрази неувереност, ако утре този закон влезе в сила, колко от действащите институти ще бъдат запазени, колко ще бъдат наново създадени от МС и в какъв срок.

Тези отговори в закона не са уредени, каза Стоичков.

Така, или иначе този ПРЕЦЕДЕНТ е опасен, защото ГЕРБ може трайно да се сбогува с потдръжката на Атака и при един нов вот на недоверие, да се сбогува с властта.При всички положения, никоя друга политическа сила НЯМА ДА ПОСМЕЕ ДА ПОСЕГНЕ НА АВТОНОМИЯТА НА БАН, която нито Вълко Червенков, нито Тодор Живков успяха да отнемат.

В академичните среди, които перманентно протестират по улици и площади, заедно с българските студенти, случилото се се оценява като ПОБЕДА.Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага