начало   контакти
vardar@art.bg


Новости
Македония
Малко смех
М У З И К А
novini
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


НЯМА ДА ВДИГНЕМ БЯЛО ЗНАМЕ НАД БАН !

дата: 09 Декември 2010 г. , автор: Академик ГЕОРГИ МАРКОВ

Директорът на Института за исторически проучвания срещу безумията на Дянков и Игнатов...

 

Георги Марков: Няма да вдигнем бяло знаме над БАН

автор(и): Мариела Балева, прочитания: 2672, коментари: 17

Историкът акад. Георги МАРКОВ пред Мариела Балева:

- Колкото и да не вярвате, акад. Марков, управляващите са решили да закрият БАН в сегашния й вид. Това личи от проектозакона, внесен в НС от депутати на ГЕРБ. Запознат ли сте с него?

- Тези изменения и допълнения към закона за БАН се разпространяват от седмица чрез интернет. И ние предупреждавахме за тях. Волята на управляващите е да се закрие БАН като национален център за изследвания, да се отнеме автономията на академията и да се предостави “автономия” на институтите в непосредствено подчинение на министъра на образованието. Тя обаче няма да е възможна, защото министърът ще оценява кои институти да останат.

- ГЕРБ бързат още в сряда този проект да мине на първо четене, какво ще правите?

- Първо ще възразим срещу този проект, защото със замисленото се извършва истинска касапница над БАН. Управляващите сериозно бързат, и то ударно.

- Миналата седмица няколко пъти премиерът се мъчеше да ви успокои...

- Мнозина от ръководството имаха голяма надежда, че Борисов ще се разграничи от своите министри Дянков и Игнатов. Но чрез тях той опипа почвата за закриването на БАН. Много колеги, симпатизанти на ГЕРБ, сега са дълбоко разочаровани. Цялата работа е в имотите ни, точно към тях е насочен взорът на управляващите.

- Но Борисов обеща, че няма намерение да пипа имотите на БАН, че тези слухове са спекулация?

- Не вярваме нито на Борисов, нито на Игнатов. Не вярваме на тези господа! Не може днес да говорят едно, а утре - друго. Те се държат така, сякаш ще са на власт още 33 години. Много ни притеснява друг слух - че Дянков е заложил имотите ни като гаранция за някаква кредитна линия на чужда банка.

- Имотите на БАН са голяма хапка и парите от тях могат да се окажат добра сума в кризата днес.

- Дянков от 3 г. като експерт на Световната банка настоява БАН да разпродаде имотите си и да бъде приватизирана. Тези имоти бяха измерени до последния метър от специална комисия. Тя ги обиколи и измери всичките - сгради, стаи, тавани, мазета. Сега те разполагат с достатъчно данни колко струват имотите, а това ще ускори унищожаването на БАН. Въпреки всичко не смятам, че академията може да бъде закрита. Никое правителство, дори да желае това силно, не би го направило. То ще поеме тежка отговорност пред историята.

- Защо сте убеден?

- Историк съм и ще ви дам пример от историята. През годините на социализма са правени два подобни опита за БАН. Първият е през 1951 г. - най-страшните години на сталинизма. Тогава академията е посетена от двама съветски специалисти, които установяват, че в нея са се укрили буржоазни елементи, уволнени от Софийския университет. Вълко Червенков, тогавашният първи в държавата, извиква шефа на БАН акад. Тодор Павлов и му казва незабавно да уволни тези учени, сред които е известният проф. Иван Дуйчев.

- И как е реагирал тогава акад. Павлов?

- Той заявил на Червенков, че не може така да се посяга на академията, те може да са буржоазни, но са големи учени. Павлов е имал голям авторитет, Червенков повече не е закачал академията. Вторият опит за посягане на БАН е през 1985-86 г. Тогавашният председател акад. Ангел Балевски има знаменателна фраза, която казал на Живков - че “в храма на науката не се влиза с ботуши”. През времето на тоталитаризма не са успели да закрия БАН, та сега ли.

- Колегите ви изглеждат доста отчаяни.

- Как няма да са отчаяни! Младите колеги провесиха онзи ден черни знамена на централното управление на БАН, което е в съседство с Народното събрание. За да ги видят и депутатите, и журналистите. Бях против подобно действие, защото, преди да спуснем черни знамена, трябва да ни накарат да вдигнем бяло.

- Кога бихте вдигнали белия флаг?

- Това няма да направим. Запомнете - БАН няма да вдигне бяло знаме пред политиците. Никога!

- Защо университетите и академията протестирате отделно, вече и науката у нас е разединена?

- Това е най-тъжното. Искам да призова колегите от университетите да ни подкрепят. Много ми е обидно - те потриват ръце, гледат сеир и чакат някой да закрие БАН.

- Но защо не ви помагат?

- Защото им обещават, че няма да има академична наука, а само университетска. Залъгват ги, че ще им дадат бюджета на БАН, а от материалната база - да си направят кампуси.

Това не е добре, защото ще дойде и техният ред. Всичко, което правят Дянков и Игнатов, е стратегически ход науката в България да бъде ликвидирана. Не е добре висшите училища да стоят настрани. Академичната наука сега превъзхожда университетската. В БАН днес работят 18% от учените у нас и ние даваме 60% от научния продукт. Това е политика на разделяй и владей, която е изключително зловредна за България. Почти претръпнахме и дори се шегуваме как да накараме Борисов да дойде в БАН.

- Как?

- Предложих на колегите да направим отбор по футбол. Аз ще застана на вратата и ще поема риска да му пусна 10 гола. С надеждата в момент на върховно щастие премиерът да ни отпусне 10 милиона.

- По милион за гол?

- Да, а колегите ми горчиво се смеят. Но такава е тъжната истина. Онзи ден им казах, че ако закрият БАН, трябва да емигрираме отвъд Дунава във Влашко и повторно да открием българско книжовно дружество в град Браила.

- Наскоро академиците член-кореспонденти направихте жест, като обявихте, че ще дадете 25% от заплатите си на млади учени. Защо?

- Това е жест на благородство и съпричастие, не на отчаяние, младите учени се намират в много трудно положение. Нека не противопоставяме млади на по-възрастни учени.

- Как си обяснявате настроението на Сергей Игнатов срещу БАН, той излиза от вашите среди?

- Той излиза от средите на частния Нов български университет (НБУ), където съм преподавал. Според мен за него целият въпрос е свързан с пари. Парите в образованието, в науката - всичко трябва да бъде частно. Него много го тегли към частното - отпусна държавни субсидии за частни детски градини, за частни гимназии. Колкото и да се опитваха разни комисии да проверяват БАН, корупция при нас не можаха да намерят.

- Но каква лична полза би имал министърът?

- Министър Игнатов много се е впрегнал Центърът по тракология да остане самостоятелно научно звено. Сега той ще поиска центъра за НБУ. Чувам от сериозни места, че към НБУ имало идея да се прави Център по тракология и египтология.

- Игнатов е египтолог.

- Точно. И неговите студенти по египтология не могат да си намерят поприще да си изкарват поминъка, а така той ще им осигури работа. Запомнете: министърът има частни интереси в отношението си към БАН.

- Вие имате ли съюзник в Министерския съвет?

- Е, в кабинета имам двама приятели - Божидар Димитров и Вежди Рашидов, но това са лични отношения. А съюзник нямаме. Както се казва - без лоби сме. В парламента нашите защитници са отделни депутати. Наистина не вярвам Борисов да посегне да закрие академията. Защото той трябва да се докаже, че не е само политик, а е и държавник. Въпреки че тези двама министри го подвеждат, не мисля, че премиерът ще вземе такова крайно решение.

- И какво бъдеще виждате за БАН след тази чернилка, която се излива срещу вас?

- БАН има бъдеще само ако се сплоти отвътре. Защото отвън вече сериозно се опитват да ни противопоставят и разединяват. Обещават по-добро заплащане, ако отидем към някое министерство или университет. За мен това е пропаганден балон. Ще кажа за пореден път - колеги, не вярвайте на политици! За всички е видно, че след като разграбиха имотите на армията, идва ред и на академията.

- Според проектозакона БАН трябва да има ново ръководство.

- Възможно е, но който и да бъде избран за председател на БАН, той няма да има тази тежест в обществото и пред властимащите. Защото неговата власт ще се простира само в онова хубаво старинно здание, което за наше нещастие се намира до зданието на парламента. Аз мислех, че това е за щастие, но се оказа прокоба. Точно до Народното събрание. Улицата между двете сгради се казваше “7 ноември”, но разни невежи я прекръстиха на “15 ноември”, защото не знаеха, че 7 ноември е денят на битката при Сливница преди 125 г. Тази улица разделя вече като пропаст властта от науката.

- На какво се крепят надеждите ви?

- Надеждите ни са в президента, опозицията, обществеността и европейските наднационални институции. България не може да бъде лишена от интелектуалния потенциал окончателно. Защото младите хора, които сега са в БАН, ще се разбягат и тук ще остане един обслужващ персонал. Може би и това е целта на някои фактори. Младите ни колеги са пълни с гняв и енергия. И вероятно ще се решат на гражданско неподчинение. Но защо, за Бога, да ни докарват до това унижение?! Толкова ли парите са по-важни от интелекта? Петко Славейков казваше, че ум с пари не се купува. Защото той струва много повече от парите. Не може парите да са върховната ценност.Още статии по темата »
М н е н и я

от: antisarbin, ( yango1973@abv.bg )
публикувано: 10.12.2010 17:04:56 часа

Този е от 100-те сръбски интелектуалци и реве на умряло,че му режат хранилката. Да си търси такава в Белград.И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага