начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Секретен документ от Ст.Панаретов за взаимоотношенията сред македонобългарската емиграция

дата: 17 Октомври 2010 г. , автор: Георги Генов

В този си СЕКРЕТЕН доклад проф.Стефан Панаретов ( възпитаник на Робърт колеж и пълномощен министър във Вашингтон ) разкрива обтегнатите взаимоотношения между свещениците - лидери на македонобългарската емиграция в Америка.Документът бе открит в архива на МВР сред купища необработени такива...

 


Писмо от Ст. Панаретов за несъгласието на д-р К. Ценов

с дейността на свещ. В. Попов

Вашингтон, 9 август 1924 г

С Е К Р Е Т Н О.

 

                 ;               &nbs p;    Г-н Хр. Калфов

                 ;               &nbs p;    Министър на Външните работи

                 ;               &nbs p;    и изповеданията

                 ;               &nbs p;    София

 

Господине министре,

 

Имам чест да ви изпратя тук приложено едно писмо от отец Велко Попов, който свещенодейства при българската православна църква в гр. Толидо, в щата Охайо, отправено до мене и което ме се препрати чрез Протопрезвитер д-р К. Ценов, Началник на Българската православна мисия в Америка.

В едно свое „поверително” писмо № 103 от 22  юлий 1924 г. от д-р Ценов до мен и на което съдържанието в обща форма ви давам тъй също поверително, д-р Ценов се оплаква, че дейността на отец Попов „цели да не съдейства за урежданието на българската църква тук, а да го компрометира”. Това се оплакване д-р Ценов основава на разни данни, които имал на ръце от работата му в Толидо, и от това, което се отец Попов е писал досега във в. „Народен глас”, който се издава в Гранит Сити.

В този вестник от 8 и 17 юлий т.г. отец Попов обнародвал две статии, писани от него, относно свикването на „Български Учредителен Църковен Събор” в Америка. По повод на тези статии, д-р Ценов отправил на отец Попов официално писмо, в което осъждал статиите му, защото за свикването на подобен събор Св. Синод е компетентен да реши. Д-р Цанов бил писан отдавна на Синода за такъв събор, но досега не бил получил никакъв отговори. Разискването по този въпрос в печата от отец Попов, д-р Ценов счита за осъдително, „защото ако Св. Синод по известни съображения откаже такъв събор, ще настъпят ненормални отношения между нашите сънародници и Св. Синод”.

В статиите си отец Попов изтъквал, „че българското правителство има пръст в нашите църковни работи в Америка”. Д-р Ценов намира, че с това твърдение се дава „материал на заинтересовани държави да повдигнат дипломатически въпрос и да нанесат удар на църквата ни тук”. Всякога съм бил на мнение, че църковната ни дейност тук трябва да се основава на религиозна точка, а не да се представя, че се ръководи от правителството.

Д-р Ценов се оплаква също, че в статиите си отец Попов, с някоя фраза по заплатата на д-р Ценов „подбива авторитета и името на Началника на мисията.

В заключение д-р Ценов ми явява, че според неговото мнение „е много рано де се ангажира държавата с редовно назначение и заплата на речения свещеник” и прибавя: „Нека се види първом, дали трябва да стои тук като свещеник, че тогаз”. Види се отец Попов не е назначен за тукашен свещеник, а само му е разрешено да свещенодейства.

Не познавам лично отец Попов, и в началото, когато той отиде в Толидо и отвори българска църква там, придобих, от това, което слушах за неговата дейност приятно впечатление. От после, обаче, чух някои неприятни работи по тази дейност, за които Св. Синод може да е бил уведомен. Отец Попов много обича да прави реклама за своята дейност, като обнародва в „Народен глас” статии със свой подпис или анонимно, в някои от които человек може да подозре хвърление камъни в двора на д-р Ценов.

Благоволете да приемете, господин Министре, уверенията в отличните ми към Вас почитания:

 

                 ;               &nbs p;               &nb sp;            Ст. Панаретов*

* MBP

 

 

 Още статии по темата »
М н е н и я

от: elXUc42SE, ( 29onhxlsq@hotmail.com )
публикувано: 06.09.2014 04:13:28 часа

It's really great that people are sharing this iniatmorfon.И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага