начало   контакти
vardar@art.bg


Новости
Македония
Малко смех
М У З И К А
novini
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


На преброяването догодина в Македония - възможност да се обявиш за българин ?!

дата: 04 Октомври 2010 г. , автор: Free Macedonia

Една оптимистична хипотеза за българския народ...

ДОГОДИНА ЩЕ ИМА ПРЕБРОЯВАНЕ В МАКЕДОНИЯ С ВЪЗМОЖНА ГРАФА

“БЪЛГАРИН “ !?

 

Според Евростат възможно е догодина в Македония да се проведе преброяване, в което ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЩЕ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ САМООПРЕДЕЛИШ КАТО  “БЪЛГАРИН“.

Преброяването ще се извърши между 1-и и 15-и Април, а резултати обявени чак през Юни.

Под натиска на Охридския Рамков Договор за междуетнически взаимоотношения и може би напън за напредък в боксуващата евроинтеграция, БЮРМ е на път да прекрачи в 20-и век и да допусне гражданите сами да посочат етническото си самоопределение и майчин език.

Комисията ще е мултиетническа, съставена от 25 члена. Не е ясно дали в нея ще бъде включен поне един с българско самосъзнание.

Вижда ни се странно защо обявяването на резултатите ще отнеме три месеца, при положение че все пак не става дума за Китай. Стандартния софтуер за разпознаване на текст в днешно време се справя доста добре, а сортирането на таблица с около 2 милиона записа в база данни отмена по-малко от минута на не много бърз компютър. Може би преброителите все още не използват компютри или очакват да им трябва доста време за ръчно коригиране на „грешки".

На повечето места по света, това би била просто добра новина - една държава макар и македонска плахо прави стъпки в догонването на останалите. За съжаление познаваме доста добре режима в Скопие, с цялата му българофобия. Знаем и какво се случва там с хората, порявили смелостта да се самоопредлят  като българи, освен като македонци. Дали наистина хората там най-накрая ще имат възможност да заявият самосъзнанието си и дали резултатите ще бъдат наистина публикувани, или просто задържани за собствено ползване на държавните органи, само времето ще покаже.

Освен българи във Вардарска Македония живеят също албанци, сърби, власи, гърци, турци, роми и други.

Източник : “ПОДКРЕПА “

 Още статии по темата »
М н е н и я

от: Mitre Turunjoff, ( mitreturunjoff@bigond.com )
публикувано: 19.11.2010 13:29:21 часа

Umolivam pravitelstvoto na Makedonia nezabavno da priznae Bulgarsko Grazdansko Prisastvie v MAKEDONIA. Tsial sviat znae che v Makeddonia preobladiavashtoto naselenie e Bulgarshtinata. Makedonia bez Bulgari ogin da ia gori. SAEDINENIETO PRAVI SILATA.И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага