начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


И Федерацията на анархистите е против присъединяването на Пиринска Македония към Югославия

дата: 14 Юли 2006 г. , автор: Федерация на анархистите в България

Canadian Review "VARDAR",Volume 13 ,2006, Issue 7 ,pp.24-29: Федерацията ня анархистите срещу политиката на Георги Димитров за присъединяване на Пиринска Македония към Югославия...

До Председателството на Великото народно събрание
Моля да се отложи разглеждането на запитването на народния представител г-н Борис Чанджиев за неопределено време.
Министьр-председател: Г. Димитров
ФАБ
ПО ТОЗИ ПОВОД ФЕДЕРАЦИЯТА НА АНАРХИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ СЪОБЩАВА В СВОЯ ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН СЛЕДНОТО :
Федерация на анархистите  в  България
бр. 9, декември 1946
МАКЕДОНСКИЯТ ВЪПРОС
През течение на десетки години той е бил и продължава и днес да бъде костеливият орех на балканското съперничество и ахилесовата пета на българската национална политика. С него си служеха еднакво и белградската, и софийската дворцови клики и големите капиталистически държави, за да разделят братските балкански народи. С него искат да спекулират днес и новите крале на тоталитаризма.
Забравят се героичните борби на беззаветните борци за национално освобождение на македонските българи и непосредствената цел на тези борби и се правят усилия да се замъгли и заличи това славно минало, като се даде на македонския въпрос един нов облик, какъвто той никога не е имал.Забравя се, че нито Гоце Делчев, нито Дамян Груев, нито Михаил Герджиков, нито кой и да е от най-изтъкнатите дейци на македонското национал-революционно не са третирали македонците като отделна нация и че голяма част от тях като прогресивни българи са присъединявали усилията си и са жертвали живота си не за създаването на една македонска държава и още по-малко за едно просто заменяне насръбската династия с един диктатор, който в своите шовинистически поглъщателни аспирации по нищо не се различава от крал Александър.
Напоследък се изобрети един нов географски термин - Пиринска Македония, и се прояви небивала щедрост, на която кураж нямаха даже и предателите Филовци и компания, да се поднесе тази скъпа за страната ни част от тялото на България на Титова Югославия, без да се питат жителите на тази част на България дали предпочитат българските джандари пред сръбските пандури; без да се държи сметка за големите богатства, от които се лишава малка България, от ценните тютюневи райони, от скъпата и струваща толкова материални средства и толкова робски български труд новопостроена жп линия.Не бихме се ласкали никога от мисълта ние - анархистите - да имаме незавидната чест да защитаваме националните въжделения, защото ние се борим за социално освобождение на трудещите се. което единствено ще разреши пълно националния въпрос. Но никога не бихме си позволили също тъй глупостта да останем безразлични пред едно подло и абсурдно предателство на националните интереси на българския народ и да не защитим тия нещастни наши братя, които имат да играят ролята напазменна монета на една късогледа политика.
Впрочсм товя, което върши прапитслството на ОФ по отношение на тъй наречената Пиринска Македония, не може да се нарече и политика. Това е едно пълно недомислие, от каквато и гледна точка да се погледне на нея. Защото ако приемем?че то се прави от съображенията да се подготви Балканска федерация, която от времето на Ботев е още неугасимо въжделение на братските балкански народи,съвсем не е нужно да се присъединяват към Югославия части от България днес,когато утре, при благоприятни условия, може да бъде присъединена цяла България, или по-точно когато ще стане едно обединение, а не присъединяване на пълноправни членове на новата общност.
Населението от Пиринския край е много добре осведомено за новите „прелести" в Титова Македония и съвсем не са склонни да играят ролята на заложници,защото те добре разбират, от друга страна, че много от ходовете на ОФ стратегията ще бъдат халосни патрони и че е рано още да се пранят операции с риск за живото тяло на българския народ.
К. Д./6.11.1947 (п)

Бивш Централен Партиен Архив на БКП - сега в ЦДА. Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага