начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Българите правят отново партия в Р.Македония

дата: 20 Юни 2009 г. , автор: Вестник "Време" - БЮРМ

Анонимен кореспондент на в-к "Време" съобщава ,че българите в Македония се готвят да пререгистрират своето сдружение "Радко" като партия и да проведът в Охрид редовен конгрес на 2 август - деня на Избухването на Илинденското възстание.

Българите правят своя партия в Македония

Българите правят своя партия в Македония

В-к „Време”- БЮРМ

Сдружението на българите в Македония “Радко” има намерение до началото на лятото да се пререгистрира като политическа партия, научи македонският вестник “Време” от кръгове, близки до сдружението.

Членовете на сдружението интензивно се подготвят за регистрацията на партия, която според очакванията ще има 10 000 членове. Представители на “Радко”, пожелали анонимност, казват, че са окуражени от позитивния резултат от съда в Страсбург, който постанови решение в тяхна полза и смятат, че без проблем ще съберат необходимите им 1 000 подписа за регистрация на партия.
“Седалището на партията ще бъде в Охрид, защото този град е смятан за мястото с най-много привърженици на идеята българите в Македония да имат своя партия”, каза източникът на вестника. Промоцията на партията се очаква да бъде на Илинден – 2 август и на нея да присъства и българският ултранационалист Красимир Каракачанов, пише вестникът.
Инициативата на “Радко” се пази в тайна. Засега не се разкрива кои ще бъдат ръководителите на партията, как ще се казва тя, какви ще бъдат нейната платформа и цели. Почти е сигурно, че председател на партията ще бъде Владимир Паунковски от Охрид, лидер на “Радко”, смятан за един от най-големите промотори на българското движение в Македония.
Бъдещата партия на “Радко” очаква подкрепа преди всичко от македонците, взели български паспорт, при което са се подписали, че се чувстват българи. Оценява се, че през последните години около 20 000 македонски граждани са взели български паспорт, пише още “Време”.


НОВИНАТА БЕШЕ ПОТВЪРДЕНА ОТ г-н Панков в дискусинно студио на телевизия "Скат"

 Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага