начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


До редакциите на "Дума " и "Труд "

дата: 12 Март 2010 г. , автор: Александър Краваров

Авторът оборва застъпени от споменатите вестници тези...

ДО ГЛ. РЕДАКТОР
НА В. “ДУМА”

ДО ГЛ. РЕДАКТОР
НА В. “ТРУД”

Уважаеми г-н главен редактор,

Във връзка с побликуваната във вашия вестник статия със заглавие ,,Кой набеди за героиня Спаска?” с автор Анелия Димитрова от Детройт, бих искал да изкажа своето лично мнение.
Запознат съм с проблема още преди Митрова да бъде осъдена и да й бъде отнето детето. Считам че мнението, изказано от г-жа Димитрова е некомпетентно, тенденциозно и е опит да бъде злепоставена Спаска. Вчера разговарях с Петър Стаматов, българин който е от 12 години в Чикаго. В телефонен разговор с въпросната госпожа тя му е споделила, че не е запозната с проблема, но това й е казано от македонци, живеещи в Детройт. Твърдението й че това е банална семейна кавга е пълна глупост. Ако беше така, аз питам следното:
1.Защо преди и след всяко дело в Гевгелия идва представител на сръбското посолство в Скопие и се среща със съдиите?
2.Кой дава средства на бившия мъж на Митрева,който е безработен?
3.Защо адвокати, които Спаска наемаше ден преди делото, се отказваха да я защитават, кой им оказва натиск?
4.Защо в медиите в Македония постоянно се говори, че Спаска Митрова прави антимакедонска пропаганда и това ще попречи на Македония за членство в ЕС?
5.Има ли друг случай в Македония, в който детето да е отнето чрез съдебно решение от майката, затова че тя не е осигурила легло на бившия си съпруг при положение , че той има апартамент в същия град и постоянно е имал свиждане с дъщеря си?
6.Защо Спаска Митрева беше осъдена с решение , което и до днес, нито тя, нито нейните адвокати са получили?
7.Защо след излизането от затвора на Спаска Митрова детето й не беше върнато и седем месеца не й беше осигурено свиждане  с него, въпреки писмените й молби, които тя като майка е подавала в социалното министерство в Македония?
8. Защо постоянно Митрова е заплашвана (съществуват доказателства за това), че трябва да се маха от Македония и български медии да не идват в Гевгелия по време на нейните дела?
По изявлението на госпожа Димитрова, че Спаска е израстнала в македонско семейство, но не говори български език, госпожата отново навлиза в тема, която не й е позната, защото Спаска Митрова говори на български диалект от Македония, който се говори и в нашия край. Не искам да влизам в подробности как, кога и защо е създаден македонския език, но ще цитирам уважавания от мен професор Пантев, който казва: “От диалект език не става”.
Относно твърденията на госпожата, че Спаска е израстнала в македонско семейство, ще си позволя да дам един съвет на г-жа Димитрова – да прочете иследванията на Васил Кънчов, озаглавени “Пътуване по долината на Струма, Места и Брегалница” от 1888 г. На страница 451 той дава статистика на населението в Гевгелия:

Българи – 3000 д.
Турци – 650 д.
Черкези – 175 д.
Власи – християни – 120 д.
Цигани – 230 д.
Всичко     4175 д.

В тази справка нищо не се споменава за македонци.
Накрая ще засегна и въпроса й каква е следващата стъпка. Митрова не иска ордени и паметници. Тя си иска детето. Спаска Митрова е майка и ще се бори докрай за дъщеря си. Ние ще й помагаме и нашата държава също трябва да й помогне.
Годината не е 1944, когато българите във Вардарска Македония и българите в Пиринска Македония бяха затваряни – едните в “Голи оток”, Македония, другите – в Белене и Скравена, България, затова, че не искат да се признаят за македонци,  а държат на българското си самосъзнание.
Годината не е 1945, когато за една вечер около 4000 български интелектуалци (адвокати, лекари, учители, духовни лица) бяха избити без съд и присъда заради това, че са българи.
Годината, уважаема госпожо, е 2010. Но даже и сега, да си българин в Македония е трудно, тежко и опасно. Затова Спаска е достойна за уважение и всички трябва да й помагаме да получи дъщеря си.

С уважение,

АЛЕКСАНДЪР КРАВАРОВ
КМЕТ НА ОБЩИНА БАНСКООще статии по темата »
М н е н и я

от: Torie, ( 497675600@qq.com )
публикувано: 04.07.2011 07:23:14 часа

Kudos to you! I hadn't toguhht of that!


от: Галина Колева, ( vodoley@abv.bg )
публикувано: 12.03.2010 19:05:06 часа

Браво, кмете, гордеем се с теб! Истински банскалия, "който носи мъжко сърце и българско име"!


от: Александър Радонов, ( cmptta@mail.bg )
публикувано: 12.03.2010 18:47:18 часа

Искрен поклон пред кмета Краваров з атази статия!И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага