начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


За произходът на прабългарите

дата: 18 Август 2009 г. , автор: Проф.Георги Бакалов

Проф.БАКАЛОВ ТЪРСИ НАШАТА ПРАРОДИНА В Памир - източно от иранските племена...

 Проф.Георги Бакаловв се е завърнал от експедиция в Ср.Азия с интересни резултати за "прародината в Памир"
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=144355
Проф. Георги Бакалов: Памир е прародината ни, не Западен Сибир
6 Октомври 2008
Памир, а не Западен Сибир, е прародината на българите. Това са установили наши учени след едномесечна експедиция в Афганистан. Историкът проф. Георги Бакалов обясни, че антропологичният тип на голяма част от припамирските етноси е сходен с този на българите. Той изказа съмнение и за "изключително славянския" произход на българите. Според професора са събрани много данни, които да променят представата за древната ни история и клишетата в учебниците.
Освен антропологични сходства членовете на експедицията са констатирали и прилики в музиката и лексиката. Проф. Бакалов обясни, че има връзка между българския и персийския език. Според Бакалов думите в речника ни, които приемаме за турски, всъщност са с персийски произход.
“Ние не принадлежим към Иран, но имаме връзка с него, а в Сибир няма почти никакви данни за българите”, обясни Бакалов. Според него е крайно време Софийският университет и БАН да подпишат договори с научни институти от Памир и да изпратят учени, които да проучат каква е връзката ни с народите, които живеят там.
----------------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------
http://19min.bg/news/8/1687.html
Древните българи не са били с набити, с криви крака и дръпнати очи.

"Древните българи не са били с набити, с криви крака и дръпнати очи". каза проф. Георги Бакалов, цитиран от БГНЕС. "Те са имали европеидни черти, а произходът им е от Източен Иран, а не както се е твърдяло до сега - от сибиро-алтайския регион", допълни професорът.
Според него иранската теза за произхода на българите е по-достоверна и трябва да се извършат множество проучвания, които ще докажат именно тази теза. Такава експедиция е направена в периода август-септември под егидата на БАН и СУ "Свети Климент Охридски" и е обхванала територии на Таджикистан, Афганистан, Узбекистан. Ръководител на експедицията е бил културологът доц.д-р Александър Илиев. Той разказа, че са били открити голямо количество думи с древноперсийско потекло, еднакви с неславянските думи в нашия език. Били са заснети експонати, разкриващи подобието е строителните и декоративните традиции на българите и изследваните етноси. Анализирани са сходства в множество музикални примери, открити са и са записани множество, топоними, хидроними, изработени са множество карти. Учените са открили и множество сходства с българската религиозна практика преди Покръстването. Участниците в експедицията ще анализират намереното и ще филмират пътешествието си, каза още Илиев.
----------------------------------------------------------------------------------------------- ---------------Проф.Бакалов не преповтаря Петър Добрев . Нашите хора изобщо не са наясно с етногенезата на памирските таджики, та те не са живели от древността там, а техните предци, кушаните, ефталитите и согдийците са търсели спасение там от настъпващия Ислям в 8-9 в. идващ с арабското завладяване. Не мисля че Памир е някаква прародина. Това е тесен локализационализъм. Прародината започва от Синцзян, измества се в Средноазиатското междуречие и завършва в Кавказ.


Още статии по темата »
М н е н и я

от: Крокодил Гена, ( jorogenov@gmail.com )
публикувано: 06.09.2010 22:02:24 часа

Българите от Дунавска /Аспарухова/ България се християнизират и славянизират, а тези от Волжка /Котрагова/ България се ислямизират и тюркизират. Иди и търси произхода им ако можеш!И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага