начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Зашто ние македонците сме Х У Н З И

дата: 26 Октомври 2009 г. , автор: Мики Георгиевски

Авторот тражи коренот на македонците от Х У Н З И Т Е ...

За митот за Александар Велики и нашата директна врска со него

 Од правпат, фалсификатот прелага некои европски учени, но само од правпат. Сегашната хистерија во Македонија по нова "Веда Словена" започна со книгите за Александар Велики на Васил Тупурковски и тоа е новата државна стратегија. Владејачкиот македонизам и баењето за Александар Македонски го поттикнува можеби нашиот идеен претседател. Хистеријата оди дотаму што се подготвуваше и "научна" експедиција на Хималаите за да ги потврди нашите корени со индиските племињ Хунзи за кои се зборува дека се остатоци од војските на Александар Велики. Нека биде и така, но откако таа теза  ја негираа светските научни авторитети светот до денес за нас ништо друго не зборува и тоа треба да се каже, без оглед на сите лаги и фалсификати, дали некому му одговара или не.

Сакаме светот да не погледува на нас низ идеолошка клучалка, онаа низ која ние го гледаме него, а се работи ние да гледаме на светот и себе си, онака како што светот гледа на нас - без идеолошка клучалка. Колку и да е растеглива, сомнително е што може низ клучалка да помине неоштетено или Прокрустовото ложе ни останува како единствено решение за македонската мизерија.

Мики Георгиевски - МАНУ

Изкажано на збирка со Баварски уметнициОще статии по темата »
М н е н и я

от: Kiran, ( course-info@physics.ubc.ca )
публикувано: 24.04.2013 14:56:11 часа

A few years ago I'd have to pay snomeoe for this information.И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага