начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Македония е почти присъединена към България !

дата: 29 Юли 2008 г. , автор: Георги Младенов

Георги Младенов - председател на Македонската Патриотическа Организация ( МПО) в Торонто в интервю пред българската агенция "Фокус" застъпва тезата,че Македония вече е почти присъединена към България и предстои кантонизация ( на Български и Албански кантон) както учеше на времето Ванчо Михайлов - "Македония ще бъде Швейцария на Балканите".


Македония вече е разделенa
Атина НичоскаИнтервю на Атина Ничоска от Агенция “Фокус“ с Георги Младенов - един от ръководителите на Македонските патриотични организации (МПО) в Торонто, Канада, издател на вестник “Македонска трибуна“ и списание “Вардар“Георги Младенов в София


Господин Младенов, какво представляват днес Македонските патриотични организации?


- МПО е историческа българска организация, създадена още през 1922 г. Основната им цел е да пропагандират пред света убеждението на основателя на ВМРО Тодор Александров, че славяните в Македония са българи, и да пледират пред света българската кауза. След Първата световна война нещата са много объркани, специално в България. След загубата на войната много остър става въпросът за нихилизма. Тодор Александров намира за нужно да се организират българските емигранти от Македония в Америка. Именно той изпраща първия редактор на в. “Македонска трибуна“, който излиза за първи път през 1927 година. Вторият главен редактор бе Асен Аврамов, който почина в Рим през 1968 година. Асен Аврамов избяга с Иван Михайлов през 1944 година от Скопие.
Какво е вашето мнение за т. нар. езиков спор между Македония и България и за другите отворени въпроси между двете страни?
- Езиковият въпрос е изкуствено създаден от сърбокомунистическото влияние в Македония. Македония и днес се управлява от сърбокомунисти, а не от някакви македонци. Езиковият проблем е изкуствен. Всички хора в Македония говорят български, без Скопие и Куманово. Този език си е български. Проблемът с езика бе създаден от сърбите чрез техните протежета в Скопие. Днес бях в Агенцията за българите в чужбина и като видях колко македонци чакат на опашка, за да получат български паспорти, се уверих, че Македония е в София, само че българските дипломати не знаят или не искат да признаят това.
Македонците, които сте видели пред Агенцията за българите в чужбина, чакат да получат удостоверение за български произход, за да получат български паспорти. Според вас какви са мотивите за големия интерес сред македонците да получат българско гражданство?
- Аз също съм в София, за да съдействам на моите внуци от Македония, които живеят недалеч от Велес, да получат българско гражданство. Някой ще каже: “Ама, те го правят от интерес.“ Ще попитам от какъв интерес се ръководеха българите, които членуваха в комунистическата партия? Убеден съм, че в БКП имаше не повече от 5% комунисти, които действително вярваха в идеята. Другите го правеха само в защита на своя интерес. Така че не може така да се опростява въпросът и с македонския интерес към българския паспорт.
Нашето мнение - имам предвид МПО, както и мнението на тези, които се интересуват от съдбата на Македония, е, че Македония съвсем скоро ще пожелае да се присъедини под някаква форма към България. Тези, които управляват Македония, се преструват, че не забелязват и че не знаят, че Македония е разделена. А Македония де факто е разделена. На 13 май имах дълъг разговор с редактора на албанския вестник Koha ditore. Разговорът ни протече изцяло на български език - направих го нарочно пред професор от университета в Торонто, за да се убеди и той, и другите скептици, че даже и албанците в Македония говорят български. Само сърбоманите претендират, че не го разбират. Това е документирано, ние сме публикували тези материали.
Какво е вашето становище за референдума против териториалното деление на Македония. Смятате ли, че този референдум ще успее?
- Референдумът поначало е един антибългарски акт. Защото план “Б“ е - ако успее референдумът и албанците откажат да участват, както вече Джафери каза, че няма да участва, Македония де факто да бъде разделена. Тя и сега е разделена на два кантона - албански и недефиниран български. Той все още не е дефиниран, защото в България няма идеолог, който да го дефинира. Защото българската дипломация се страхува, че това може да предизвика негативна реакция от страна на Европа. Казвам го с огорчение, но това е точно така. Ако референдумът успее, албанците ще се отделят. Ако не успее, сърбомакедонците ще искат да се отделят. Референдумът, както и да го погледнеш, разделя Македония.

Смятате ли, че ако референдумът успее, албанците ще искат да отцепят Западна Македония и ще обявят независимост?

- Албанците ще искат независимост независимо какви ще бъдат резултатите от референдума. Те го казаха, това стана ясно и по време на разговора ми с редактора на Koha ditore. Същият ден в неговия вестник имаше статия от Арбен Джафери, в която се анализираха възможностите за разделяне на Македония. Редакторът на Koha ditore ми отговори, “че албанците в Македония не искат разделяне на страната, но те искат Македония така, както взеха Косово“. Това е! И след 20 години заради бум в раждаемостта ще я имат - независимо дали на някой му харесва, или не. Ще ви споделя само един факт. На 17 май т. г. бившият македонски президент Киро Глигоров изнесе лекция в университета в Торонто. Един от преподавателите от Европейския факултет - проф. Робърт Астън - го запита, какво мисли за бъдещето на Косово. Киро Глигоров отговори: “Не трябва да се бърза с признаването на Косово като независима държава.“ Професорът запита пак: “Кога, мислите, трябва да приключи този въпрос?“ Той отговори: “Ако Косово се отдели, Сърбия остава така, както е била преди 100 години.“ Както виждате, проблемът не е Македония, проблемът е Сърбия да не бъде малка! И това го твърди бившият държавен глава на Македония Киро Глигоров - публично в университета в Торонто. Дори нещо повече. Той също така каза, че Македония де факто е разделена. Но нито един македонски вестник не посмя да публикува неговите думи. А той буквално заяви, че ако Македония сега не се раздели, след 15 г. албанците ще я имат цялата. Това той го каза, не аз.
Това не е публикувано никъде?
- Никъде. Само аз го публикувах в нашето интернет-издание “Македонска трибуна“. Никой вестник не иска да го публикува. Глигоров говори на литературен български и през цялото време твърди, че това е македонски.

Георги Младенов с Ванче Михайлов в Рим

На български?
- Да, на български. Те всички знаят, че съществуването на Македония е само въпрос на време. През цялото време те заплашват младите хора на Македония да не вземат българско гражданство, защото щели да ги взимат войници.
Сега един от проблемите пред бъдещето на Македония е, че страни от Запада на всяка цена държат да се запази влиянието на Сърбия. Докато ние по този въпрос нямаме съюзник. Още през 1988 г., когато се разглеждаше въпросът с назряващата югославска криза, Германия каза много ясно, че няма македонска нация и че тя е създадена изкуствено от сърбите, за да държат българите под тяхна окупация. На въпроса какво ще стане с Македония при разпадане на Югославия германски професор отговори много конкретно - с този български проблем да се занимават българските държавници. Нашите държавници в момента не участват в българския проблем - те бягат от тази историческа отговорност.
Какви са вашите прогнози за бъдещето на Македония?
- Научните изследвания и прогнозите, които се правят, сочат, че Македония в близко бъдеще няма да съществува. След 5 до 15 години тя ще се раздели, ако въобще съществува дотогава. Що се отнася до предстоящия референдум на 8 ноември - независимо какви ще бъдат резултатите от него, факт е, че на запад от Скопие териториите вече са албански. Тетово е в Македония, но Македония дали е в Тетово? Скопие вече е двуезичен град и проблемът на младото поколение се свежда до простия въпрос дали си българин или сърбин и албанец. За македонец не става дума изобщо.
Oткога съществува македонска нация?
- Македонска нация бе създадена от Българската комунистическа партия през 1934 година в Москва, от Васил Коларов. Тези материали за македонска нация ние ще публикуваме в идващите броеве на “Македонска трибуна“. Аз затова дойдох в София - да получа част от папките на Коминтерна, които са били в Москва. Един от първите хора, които питат за македонска нация, е Георги Зайков, бащата на днешния Георги Пирински. Защо ни е отделна македонска нация? Сърбите и гърците не създадоха македонска нация. Гърците създаваха гръцка нация, сърбите - сръбска, Българската комунистическа партия - македонска. Аз съм свидетел на това, защото сме изселени от Неврокопско, сега Гоцеделчевско, защото баща ми не искаше да си сменя националността от българин на македонец, и то от българи-комунисти, не от сърби, не от гърци. Те никога не са се ангажирали с правене на македонска нация. Днес въпросът в Македония е как ще има македонска църква, която е създадена от Югославската комунистическа партия. Днес патриарх Павле им казва да се присъединят към сръбската църква, за да каже, че са сърби. Защото сърбите знаят, че са изгубили Македония. Младото поколение са го загубили. Даже и тези в Скопие, които управляват, това младо поколение, което се реди пред Агенцията за българите в чужбина и пред канцеларията на Първанов, Първанов може и да е виждал тази навалица. Проблемът на българските държавници е, че нямат смелостта да изплюят камъчето, а камъчето е план “Б“ - присъединяване към България. Никой не иска да го дискутира, защото няма кураж.
Възможно ли е да стане това някога - Македония да се присъедини към България?
- Това ще стане, но в бъдеще. Аз неведнъж съм споменавал, че Иван Михайлов лично ми е казвал през 1990 година да не се прави референдум. Нека те да искат присъединяване към България. Руски дипломат през 1995 г. в Канада в разговор с представители на Македонските патриотически организации каза: “Ние няма да предотвратим приобщаване на Македония към България, ако се стигне дотам.“ Той каза, че това е лично негово мнение. Заместник-председател на Военната академия в Америка във Вашингтон през май 1997 г. ми каза следното: “Г-н Младенов, вие, българите, не сте обяснили какво искате да правите с Македония утре.“ Всички знаят защо сме с американците - защото те определят политиката на Балканите. Но за да искаме те да вземат становище по този въпрос, ние също трябва да им кажем какво искаме. Ако ние не им го кажем, всичко останало остава напразно.
Бившият председател на църквата “Свети Кирил и Методий“ в Торонто - човекът, при който отсядаха при посещенията си в Канада и Люпчо Георгиевски, и бившият главен прокурор на Македония Ставре Джиков, ми се обади тези дни и ми казва: “Какво ще правим, албанците взеха Македония?“ Казах му: “Митко, идеята да се спаси Македония от албанците, тя някъде трябва да се прикачи.“ А на вас не ви харесва прикачването към България. А той ми отвръща: “О, аз нямам нищо против.“ “Ами защо не го кажеш на Люпчо, нали вие сте приятели, той при теб идва да спи?“ Той отговаря: “Вече съм му го казал.“
Смятате ли, че Люпчо Георгиевски има потенциал отново да се върне на власт в Македония?
- Любчо вече е прочетен сръбски вестник. В Македония никоя партия няма потенциал вече - всички са с изхабени лидери, лидери, чието време отмина. Ако някой от тях имаше смелостта да каже в парламента: “Аз съм българин“, щеше да са интересни за нас. Засега те са ненужна аномалия - Люпчо Георгиевски, Доста Димовска, сегашният промакедонски посланик в София Любиша Георгиевски... всички вече са аномалия. За мен те всички са прочетен сръбски вестник в Македония. Преди да умре, бай Алексо Стоименов ми казва: “Борис Стоименов е най-добрият българин.“ “Алекси, извинявам се, но и той като всички други е сръбски апологет в Македония. Ходи при сръбския консул да дава информация, нали?“ Посланика го хванаха със Змейков (Змейковски - бел. ред.). Той не е казал, че е българин. Човекът, който даде първите пари, за да се отдели Македония от сърбите, бях аз. Всички ги познавам. Те искаха от мен 150 хиляди долара на месец и да им плащам телефоните, за да се декларират като българи. Това е самата истина.

Credit to "Focus"Още статии по темата »
М н е н и я

от: белодрешко храбър, ( vivitelaeti@gmail.com )
публикувано: 09.10.2009 17:42:26 часа

Кога ще престанете да спорите по въпроса на кого пишката е по-голяма . Тези безмислици ви ги набутаха в главите умишлено, за да ви отвлекат от болните вътрешни проблеми на скапаната държавата. Докато спорите има или няма македонци , престъпниците от партиите управляващи България през последните 20 години , си разделиха и капиталите , и доходните бизнеси, и горите, и морския бряг, подземните и надземните богатства , а дори и жените (вашите жени, вашите сестри . . . няма да ияброявам повече. . . ) . Те са собственици и на работната ръка и на интелекта на българина , на неговия сън и „свободно“ време , на неговото тяло и ум , на неговите мечти и желания . А нещастниците все още спорят кога е дошъл хан(кан) Аспарух, какви знаци и емблеми е носил , какви племена е довел и какви е заварил на Балканския полуостров, какво добро и какво зло са сторили различните балкански народи и т. н. . . Уважаеми , Посерковци , оставете тези проблеми на обективните, честнии компетентни историци . Но не на такива обучени пропагандатори на Държавна сигурност като Божидар Димитров и съдружие . Не на получилите „научни“титли агенти и копелета на комунистическата „Академия на науките“ . Те правеха и правят само една антибългарска пропаганда, като настроиват нашите съседи против нас, вместо да ги интегрират и привличат с деиствия и думи, с култура и интелект, с толерантност и великодушие . Като чета простотиите на вземащите се на сериозно „националисти“ ми става срамно и обидно . Жалки нищожества ! Мизерни безмозъчни същества ! Вас ви впрягат като говеда в оралата на хитреци, представящи се за патриоти и „фюрери“ . Главите ви гъмжат , напълнени с червеите на „национализма“, а в деиствителност на антибългаризма, но вие не се усещате , защото сте зомбирани . . . Ако желаете да оспорите самооценката на един човек , които се причислява към различна от вашата народностна група- направете го така, че да не го отблъснете, а да го накарате да ви уважава и да му се иска да буде като вас. Но с тези простотии, които чета по горе вие нанасяте непоправима вреда на националната идея . А националната идея е необходима на българския народ, за да запази разпадаяата се държава ! Тя трябва да обединява и дава бяра на обезверения и оскотял български народ ! Вие и такива като вас „учени“ сте виновни за липсата на диалог с нашите братя от Република Македония . Как можете да си представите ,че с вашето „варварско“ поведение, с вашите неинтелигентни дискусии, с вашите обидни изрази, с „уличния“ си речник, с грандоманските ви фантазии за превъзходство над останалите нации, а в същото време обременени с комплекси от всякакво естество и бедни духовно ще привлечете хора, които в продължение на десетилетия са моделирани, и учени, че българите са „татари“, „варвари“ , „поробители„ , фашисти , фалшификатори на историята ?! И моето мнение не е по-различно от това, че по голямата част от населението на Република Македония има същата народностна принадлежност, каквато има и по- голямата част населението на Република България . Но ако някои не желае да бъде наричан „българин“- то това е негово право . Аз съм уверен, че ако българите покажат, че са носители на по висока култура (а не са простаци и диваци) , че държавата им е правова (а не мафиотска ), че в магистратите работят некорумпирани хора (а не крадци и продажници), че президента на държавата е човек заслужаващ уважение ( а не такъв, когото медиите наричат „агент Гоце“), че министрите не са членове на мафиотски структори и организации ( фондации, масонски и педераски ложи ), че законите създавани в Парламента се правят за всички граждани,(а не само за няколко мафиоти-олигарси) , че политиците са хора заслужаващи доверие и уважение ( а не са обекти за осмиване и герои на вицове) , че учените са компетентни и не се водят от конюктурни съображения. . . (мога още много да изброявам , но и това е достатъчно). . . Тогава и на не българире ще се прииска да бъдат българи. Засега мога да ви покажа само колко стотици хиляди (само през последните 20 години) хора родени в България и не само с родители, но и с деди и прадеди българи , са се отказали от българско гражданство . Питате ли се защо ? Запитаите се !!!
Помислете и се запитаите- защо македонците не желаят да ги наричат българи. . .


от: пловдивчанин, ( nsto@mail.bg )
публикувано: 25.06.2009 10:14:53 часа

Господин Младенов,
е приел и отстоява една родолюбива кауза в РМ, която е достойна за уважение от всички българи по света. Най-малкото за трудностите и неприятностите, които си е създал, следвайки сърцето си и здравия разум.
Оставам с впечатление, че е ерудиран човек и чудесно познава настоенията в Македония и затова ще Ви попитам как ние в България можем да подкрепим нашите братя - македонските българи? Видно е, че досега правителствата в България заемаха твърде пасивна позиция по отношение на РМ. Според мен това е грешен подход и трябва да се действа по авторитетно.И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага