начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Писмо до Синода на Македонската Православна Църква от РАДКО - Асоцияция на българите във Вардарска Македония

дата: 04 Ноември 2009 г. , автор: Владимир Панков

РАДКО се обръща към Синода на МПЦ и прилага перипетиите на своята регистрация,Програма на Асоцияцията и приложение с исторически парактер за Охридската архиепископия...

Председател: Владимир Панков ул. Галичица 47, 2/4 6000 Охрид

GSM: + 389 71 51 08 26 Е-Mail: radkomk@gmail.com  Website:

http://www.radkomk.com/

03.11.2009

Охрид

До Архийерейския Синод на МПЦ

бул.Партизански одреди 12 ,1000 Скопие

Ваше Светейшество,

 

Асоциацията РАДКО изразява несъгласието си с приемането на името Охридска Архиепископия към названието на Македонската православна църква. Това название не принадлежи на настоящата религиозно-духовната и политическа обстановка в Р.Македония.

 

Асоциацията РАДКО се създава за защита и реализация на национално-културни и политически права, интереси и убеждения на Българите от Р. Македония. Асоциацията се занимава с афирмация и реализация на идеите на Македонското Освободително Движение.

 

Асоциацията РАДКО е създадена с решение на Събранието на основателите на 24.05.2000г..

Асоциацията РАДКО беше регистрирана в "Регистъра на асоциации" на 19.06.2000г. при № 18/2000 с Решение на Основният съд - Охрид.

Конституционният съд на Р. Македония на 21.03.2001г. обяви за нищожни програмата и устава на асоциацията. Това Решение на Конституционния съд бе публикувано в Сл. Вестник на Р.Македония № 27 от 10.04.2001г ..

Асоциацията РАДКО недоволна от Решението на Конституционния съд на Р.Македония направи жалба до Европейския съд за човешки права (ЕСЧП) в Страсбург. Жалбата бе регистрирана при № 74651/01 на 04.10.2001г ..

Европейският съд за човешки права (ЕСЧП) на 15.01.2009г. произнесе, че Р.Македония е нарушила Европейската конвенция и правото на сдружаване.

Европейският съд за човешки права (ЕСЧП) с писмо от 05.05.2009г. информира асоциацията РАДКО че решението, взето на 15.01.2009г. влиза в сила, защото Р.Македония не се жалила на горе наведената присъда.

На основа на член 18 и 19 от Закона за асоциации и фондации (Сл.Весник на Р.Македония № 31/98), Събранието на основателите на заседанието проведено на 05.07.2009 г. реши да поиска пререгистрация на асоциацията РАДКО.

 

Основните задачи на асоциацията РАДКО са:

- Българите от Р. Македония да представляват градивен елемент в Конституцията на държавата;

- Един от официалните езици на държавата да бъде и Българският книжовен език;

- Афирмация на Българската история и култура;

- Защита от присвояване и фалшифициране на Българската история и култура;

- Възобновяване на необходимите културно-образователни и църковни институции в Р. Македония по подобие на българските културно-образователни и църковни институции, които съществуваха на територията на Р. Македония по времето на Османската империя, разбира се, адаптирани към съвременните условия и потребности;

- Възобновяване на духовното и културното единство на Българите от Р. Македония и Българите от Р. България;

- Защита на Българите в Р. Македония от репресии, полицейско наблюдение и тормоз, преследване, дискриминация и културен геноцид.

 

В приложение към това писмо Ви уведомяваме с ПРОГРАМА на асоциацията РАДКО и с историческата справка "Историята на Охридската архиепископия и на цяла България никога не е принадлежала и няма да бъде собственост на Църквата в БЮРМ ", която е съставна част на нашата програма.

Моля предварително казаното и приложеното в това писмо да имате в предвид.

 

С уважение

Асоциация РАДКО

Председател

Владимир Панков

 

Приложение:

- Програма на асоциация РАДКО

- Историята на Охридската архиепископия и на цяла България  никога не е принадлежала и няма да бъде собственост на Църквата в БЮРМ (Текстът е публикуван на интернет-страницата на РАДКО www.radkomk.com и претставява съставна част на ПРОГРАМАТА на асоциацията РАДКО).

 Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага