начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Още за Българската Охридска Архиепископия

дата: 25 Октомври 2009 г. , автор: Иван Димитров

В открито писмо до патриярх Максим учени и църковници се обявяват в защита на БЪЛГАРСКИЯ харяктер на Охридската архиепископия...

 

   

Охридската архиепископия

Автор Иван Димитров
петък, 23 октомври 2009
Приветстваме инициативата на учени, църковници и общественици от страната и в емиграция, които в отворено писмо до Негово Светейшество се застъпват за името на исконно българската Охридска архиепископия и срещу опитите да бъде тя "помакедончена". Надяваме се и Св. Синод да откликне подобаващо на тази похвална загриженост, проявена от авторите на писмото.
Но същевременно не можем да не напомним на тях и на всички останали българи "по света и у нас", а най-вече на Св. Синод на Българската православна църква, че това посегателство тъкмо към името на Охридската архиепископия не е прецедент. На 24 май (!) 2005 г. Сръбската православна църква издаде томос (решение) за учредяване на автономна Охридска архиепископия като свое поделение! Тогава току-що откритият сайт Двери.бг би тревога за посегателството срещу това историческо достояние на България и на българския народ. Защото е неоспорим факт, че основалият Охридската архиепископия ромейски (византийски) император Василий ІІ Българоубиец я нарича тъкмо Българска архиепископия (на гръцки "архиепископи Вулгариас"). И тази Българска архиепископия запазва съществуването и името си като българска църковна област за около 750 години (1018-1767 г.). Сега обаче, в началото на 21 век, сърбите ни я "присвоиха" най-безогледно. За голямо съжаление никой тогава не реагира, не възрази, не протестира! Нито Св. Синод на БПЦ, нито научни среди, нито българското дипломатическо ведомство, нито неправителствени, нито политически организации. Коментарът е излишен!
Какво може да се направи? Да се възрази срещу Македонската църква? Защо, с каква логика: значи, Охридската архиепископия може да е сръбска (каквато никога не е била), а пък не може да е македонска (с чиято днешна територия частично съвпада), така ли?
Ако се реагира, ако се правят протестни постъпки, те трябва да се направят и в двете посоки - Белград и Скопие. Иначе излиза, че не си знаем националните интереси.

Призовават БПЦ за становище относно името "Македонска православна църква - Охридска архиепископия"
четвъртък, 22 октомври 2009
Български емигранти и учени изпратиха отворено писмо до Негово Светейшество Българския патриарх Максим, в което изразяват безпокойствието си от решението на Македонската православна църква да включи в официалното си название и името "Охридска архиепископия". Сънародниците ни се надяват Българската църква да вземе отношение по този въпрос. В писмото се казва:
Ваше Светейшество,
Както вероятно Ви е известно от медиите, на предстоящ Църковно-народен събор се очаква православната църква в Република Македония да се наименова официално като "Македонската православна църква – Охридска архепископия".
Позволяваме си да обърнем Вашето внимание на факта, че Българската охридска архиепископия е неразделна част от културно-историческото наследство на благочестивия и православен български народ и на БПЦ като негов духовен пастир по време на вековните исторически изпитания.
Доколкото ни е известно, МПЦ няма международно признание като канонична автокефална православна църква в Република Македония. Изразяваме сериозно недоумение и дълбока тревога от планираното посегателство върху името на Българската охридска архиепископия като исконно духовно наследство на нашия народ и БПЦ.
Уеб-сайтът на МПЦ показва, че за съжаление МПЦ няма сестринско поведение спрямо БПЦ и действа като активен проводник на нехристиянски, ненаучни и езически теории, легенди и символи (като теорията за "старомакедонско писмо" на камъка от розета и много други). От тази гледна точка, напълно неуместно е исконното име на Българската охридска архиепископия да бъде отстъпвано като "духовен подарък" за МПЦ.
Във връзка с горното, изпълнени с голяма почит и уважение към Ваше Светейшество, бихме желали да Ви запитаме дали БПЦ възнамерява да излезе срочно с официално становище относно присвояването на името на Българската охридска архиепископия от неканоничната и неавтокефална Македонска православна църква?
С уважение:
1. акад. Георги МАРКОВ
Директор на Института по история
при Българската академия на науките
2. Даниел ПАНЧЕВ
Асоциация за изследване и развитие
на гражданското общество – AРГО
3. Лари КОРОЛОВ
Македонска патриотична организация
"Швейцария на Балканите" – Канада
4. д-р Георги ГЕНОВ
н.с. І ст. в Института по история при БАН,
секция „Български национален въпрос” и
главен редактор на „Исторически архив”
5. Александър КАРАДЖОВ
Македонска патриотична организация
"Пирин" – Канада
6. Яна МЛАДЕНОВА
Македонска патриотична организация
"Тодор Александров" – Австралия
7. проф. Симеон СИМЕОНОВ
председател на Българската православна църква
"Св. Георги", Торонто – Канада

 

   
 

Hosted in Toronto by Macedonian Tribune

 
Виж и сайта на РАДКО :http://www.radkomk.com/


Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага