начало   контакти
vardar@art.bg


Новости
Македония
Малко смех
М У З И К А
novini
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


СТРАШНА ОПАСНОСТ ГРОЗИ ЦЪРКВАТА НА БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ

дата: 21 Октомври 2009 г. , автор: Георги Генов

С мълчаливото съглсие на Максим се подготвя обявяването на Охридска архиепископия в Македония ,която вероятно ще бъде антокефална ,но с "майка" - Сръбската Православна Църква...

СТРАШНА ОПАСНОСТ ГРОЗИ ЦЪРКВАТА НА МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ

 

                 ;     В началото на м. ноември предстои събор на Македонската Православна Църква ( по-нататък МПЦ ) , която по време на заплануваното събитие има намерение не само ДА ОТКРАДНЕ от българите името Охридска Архиепископия , прикачвайки го към названието МПЦ , но и да се обяви за АВТОКЕФАЛНА.

                 ;    До сега , в положението на мълчаливо съгласие от страна на Максим и неговите „синодални старци „ МПЦ бе оставена в ареала на Сръбската Православна Църква ( по-нататък СПЦ ) и фактически беше НЕИН ПРИДАТЪК.Нищо не се бе изменило от времето на кървавия Титовски режим ,що се отнася до нашите сънародници – македонските българи.

                 ;  Но поредица от „бунтарски „ тежнения на МПС доведе до поставянето на ДИЛЕМАТА : със София ,или с Белград  занапред ? За да се издигне статутът на МПЦ до АВТОКЕФАЛНОСТ.

                 ; Започна дълго лавиране между архиреите на СПЦ и БПЦ за да се постигне пълната незанисимост.В последните месеци тези опити на македонското духовенство доведоха до поредица от преговори в многострадалния манастир „Св.Прохор Пчински „ (преживял така нар. Основаване на Македонската държава през 1944 г.).

               Представетили на патриархът на „братята” сърби Павле осъщесвиха  поредица от совалки  до манастира и обратно – до Белград , за да се убедят , че този път наистина Македонският диоцез може да им се изплъзне безвъзвратно , ако не проявят поне малко благоразумие и не дадът лелеяната АВТОКЕФАЛНОСТ на „македонците”.

              Същевремено – ЗАД  ГЪРБА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД манастирът бе посетен и от високопоставени лица на БПЦ.Те също започнаха да търсят договореност с местния клир ,но нито веднъж патриархът ни Максим не благоволи да информира обществеността ,или поне научните среди ,за подготвяното РОДООТСТЪПНИЧЕСКО ДЕЛО – ХАРИЗВАНЕТО НА МАКЕДОНИЯ на любимия Православен сръбски народ.По сведения на разузнаването на РАДКО – партия на българите в Македония,този подарък е внушен на бившия служител на ДС – Максим от КГБ , при мълчаливото съгласие на УДБ-а ! До колкото ни е известно нашият духовен „предводител „ не е потърсил съдействие за отпор срещу сръбските домогвания нито при Вселенския патриарх,нито при Американската Православна Църква ( АПЦ ) ,нито при която и да било друга ПОМЕСТНА ЦЪРКВА.

            Всичко това означава само едно – ПРИЗНАВАЙКИ ,ЧЕ СПЦ става МАЙКА на МПЦ ,ние завинаги губим влиянието си върху тази  ВЕКОВНА (ИЗКОННО ПРИНАДЛЕЖАЩА НИ ) ОБЛАСТ.В противен случай ,ако София,ЧРЕЗ УМЕЛИ ХОДОВЕ НА ЦЪРКОВНАТА СИ ДИПЛОМАЦИЯ  направи така ,че именно БПЦ да стане ЦЪРКВА-МАЙКА на  „македонската” , ние ще запазим шансовете си за ДУХОВНО ВЛИЯНИЕ върху Югозападните български области...

           Всичко това РАЗТРЕВОЖИ И ВЪЗМУТИ нашата Академична общност ,защото не само се посяга на святото за нас име Охридска Архиепископия ( КОЕТО Е ПОРЕДНАТА ВАНДАЛСКА КРАЖБА НА ИСТОРИЯ ) но се загрозява и бъдещето на Българщината.На нас – специалистите от БАН и дори на редица АКАДЕМИЦИ се внушава да си мълчат ,защото „синодалните старци щели да реагират остро при евентуална намеса от страна на миряните „ ,макари тия „миряни „ да са много по-големи ерудити от изпадналия в полу-деменция и ступор Св.Синод на БПЦ.

          Лично от директорът на Института по история към Патрияршията  Г-н Христо Темелски ни бе казано : „Стойте на страна от тези въпроси ,защото в противен случай синодалните старци ще побеснеят.Те не допускат никакво вмешателство от вън по този въпрос.Всички коментари по него са ИЗЛИШНИ,НЕДОПУСТИМИ И ВРЕДНИ.Има опасност при действия от страна на София да бъдем осъдени от Вселенската патрияршия , както и от ВСИЧКИ ПОМЕСТНИ ЦЪРКВИ „.Нешо ,което е толкова нелепо като позиция,че чак абсурдно.Защото ние сме учени и не по малко от лицето Максим милеем за съдбините на Българската Православна Църква ! При необходимост ще предоставим документи с подписа на Хр.Темелски...

          Водени сме от намерението САМО ДА ПОМОГНЕМ НА БЪЛГАРЩИНАТА в този измъчил се до крайност ( от 1912 г. до днес ) край на Отечеството ни.

          Ето защо ,ние заявяваме на Г-на Максим ( за мен лично той не ми е никакъв Патриарх  и Господ само може да ме съди за изявите ми ) : Не си играйте със съдбините на нацията ни в препатила Македония.Ако Вие не поемете инициативата да направите Българската църква – МАЙКА на „македонската „ ГОРКО ЩЕ СЪЖАЛЯВАТЕ , защото народът ни там и тук ще Ви прокълне.А Вие него – цял един народ не можете да отлъчите от Светата Православна вяра.

         Вразумете се и направете всичко възможно да запазим своите шансове за Ново Българско Възраждане в Македония ,но не я харизвайте на сърбите.

         Разбира се , предлагаме Ви да направите  всичко това при редица условия ,между които могат да бъдат:

1.Името на новата автокефална църква да бъде Скопска архиепископия ;

2. Там ,където българите искат това , да могат да създавата свои църковни общини и храмове ,както по времето на ръководената значително по-добре от Вас Света Екзархия;

3.Да приложите всичките си усилия за доказването на КОНТЮИНИТЕТА НА НОВАТА ЦЪРКВА с Екзархията ,отнет безцеремонно и със стотици хиляди невинни жертви от българското население. Нещо , което на свой ред ще доказва и в бъдеще приемсвеността на църковно-просветната ни история в споменатия край.

4.Да впрегнете цялото си влияние в средите на Православния свят за постигането на ОБЩО РЕШЕНИЕ по въпроса. Гърция също като нас е толкова огорчена от кражбата на Античната история,че Вселенската патрияршия и Атинската архиепископия могат за се явят за Вас един малко очакван ,но вездесъщ съюзник ,който да работи  ПАРАЛЕЛНО НА БЪЛГАРСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС;

5.Да се обърнете лично към влиятелни фактори като Американската Православна Църква  ( обхващаща около 3 000 000 пасоми ) и подобни на нея фактори,незаинтересовани пряко от плановета на остта

Москва-Белград-Скопие ;

6.Да информирате своя народ за това ,което вършите по въпроса и имате намерение те първа да свършите , за да престанат Вашите подчинени да ни обиждат с упреци за некомпетентност.Ние – от Академичната общност ,сме готови да си премерим с Вас и питомците Ви силите си като по историата на нашата църква ,по канонически въпроси и защо не – по познания относно БИБЛЕЙСКИТЕ ИСТИНИ.Не подценявайте историците ( особено нашего събрата – посветил се на църковна история ) защото може да се окажете победените в един такъв диспут...

          Д-р Геопги Ст. Генов – н.с.І ст. в Института по история при БАН , секция „Български национален въпрос” ;главен редактор на „Исторически архив” – орган на Съюза на учените в България.

         Забележка:Това мнение е съгласувано с Академик Георги Марков – директор на Института по история на БАН и 37 неправителствени (автономни като Академията ) граждански сдружения ,като Македонските патриотически организации (МПО ) и РАДКО ( псевдоним на Иван Михайлов ) .В скоро време , всички те ще бъдат оповестени на медиите.

         Съвместна публикация с "Фрог нюз ":

         http://frognews.bg/news_16286/Strashna_opasnost_grozi_tsarkvata_na_makedonskite_balgari/

       Още статии по темата »
М н е н и я

от: Loana, ( shawnm@groutbusters.com )
публикувано: 21.03.2012 14:36:41 часа

Thanks for the great info dog I owe you bgigity.


от: Maribeth, ( lojaribeirao@estadao.com.br )
публикувано: 03.07.2011 19:34:45 часа

DidnВ’t know the forum rules allowed such briillnat posts.


от: Крокодил Гена, ( jorogenov@gmail.com )
публикувано: 06.09.2010 21:17:50 часа

Комунистите и цялата посткомунистическа пасмина винаги са били родоотстъпници.И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага