начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


Към генезиса на името Балкария

дата: 07 Ноември 2003 г. , автор: Free Macedonia

Автор утверждает,что оно сходно к Болгария...

Алексадър Пернатский  - Към етногенезиса на една държава : България- страната на вълците

Бългкария - страната на вълкоглавите, страната на хората, олицетворяващи се с вълците. На кой ли му е идвало ум за лингвистичния произход на думата болкар и болгар. Може би трябва да стигнем още по-далеч, а не само с аналогиите с вълка, но ова ще стане накрая на материала.
Едно от най-често срещите животни в Азия е вълкът. Като номадски народ, прабългарите са били в непрекъснатата компание на това хищно и смело животно, което по подобие на номадите е живеело не само, а на глутници. Тук можем да видим и древната мъдрост, пренесена като думи на Кубрат, че синовете като вълци единаци, не постигат нищо, но заедно братята могат всичко. И как да не е така, когато номадите в равнините и планините са били чести свидетели на пировете устройвани от глутниците със своите жертви, след дългия и изморителен глад. Човешкото битие в онези трудни времена е било в унисон с животинското. Били са трудни, но и мъдри и знаменателни времена.
Никой друг народ освен номадите от прабългарски произход не са олицетворявали себе си с вълка. Понеже е трябвало да воюват за земята си, така както вълка маркира своята ловна територия, трябвало е да бътуват и да странстват в търсенето на по-добър живот, така както вълците мигрират на обширни територии, за българите не е имало по-сполучливо олицетворение от това с вълка, непрестанен стъпник на тяхното поселение.
И тук започва етимологичния анализ: Думата балк или бълк е идентична на съвременната дума за животното вълк.
Винаги сме се чудили защо гърците не ни викат булгарос, а ни казват вулгарос, което е близо до вулгарен и граници с обидата. Но това не е обида. Нали си спомняте, че гърците имаха проблеми в азбуката и на буквата б, казват погрешно в.
Всъщност истината е че както византийците, така и преди тях римляните са наричали така своите врагове. Римляните очевидно са били възмутени от нехигиеничните навици на българите, които нахлували по източните граници на империята. Поради което вулгарус, станал синоним на обикновен, варварски, заради дълбоката ненавист между цивилизованите граждани и номадите. Оттам произлезло и прилагателното вулгарен със синоним на нецивилизован.
От думата балк, идва и наименованието балгар или болгар, което значи вълкоглав. В това строго антропологическо понятие и име, очевидно прабългарите са се разграничавали по произход от монголоидните племена, с които често са влизали в контакт и са се опитвали да различават своите антропологични блези от тези на своите съседи.
Името България разполага с различни етимологични варианти - Балкария, Болхария, Балхария Болгкхария, Булгария. Сегашният запазен вариант Балхария или Балхара е аналог на елинистичното Бактрия. Понеже Бактрия била съседна на Индия, те могли да бъдат назовавани от индийците. Това е факт в Махабхарата. Балхара след обезвучаване на "ал" на индийски звучи бхара. За да напишат 100000 стиха индийците очевидно са писали за своите влиятелни врагове. Учудващо е как индийските крале са величаели своите съседи врагове и са кръстили поемата Великата Бхара. Единствената възможност е това е да била чужда поема, написана на индийски.
Друга трактовка на тотемния произход на думата болгар е ловци на самури (златки, порове). Очевидно препратката на самура е имала реална хигиенна препратка къмолицетворявания обект, която е уницителна и не би следвало да се организира и символизира с тотемната мощ на златката. Обратното, именно мощта и навиците на степния и планиския хищник, като вълка, господарят на равнините и планините, най-добре символизира името болкар.
Но кой ли ще си позволи да нарича народа си вълкоглав, ако няма конкретна причина за това. Особено когато вълкограв е олицетворения с директен пренос върху качествата на човека, отразен по този начин. Причината е в съвпадението и в основната роля на колобърите (жреците) в българското общество през древността а дори и през Средновековието. Самите жреци с цел да изпаднат в състоянието на предсказване на предстоящите събития, с цел да преминат отвъд способностите на нормалните човешки способности и битие се обличали по време на ритуал с вълчи кожи, като буквално слагали на гърба си и завързвали одраната кожа и запазената глава на вълка, убит преди това ритуално, а останките му приготвени специално за жреческата церемония.
Този акт на българските жреци бил толкова впечатляващ, че всички други народи намирали трайно отклика с тези обичаи и наричали характерно този народ, болгкар и болхар, сиреч вълкоглав. С тази гордо носена черта продължил да се символизира и самия народ на жреците, които били повод за неговото отличително име от другите народи.


Още статии по темата »
М н е н и я

от: Mhmd, ( kirk.willcox@quiksilver.com.au )
публикувано: 23.04.2013 01:03:23 часа

I never thuoght I would find such an everyday topic so enthralling!


от: ИЦО, ( icmi@mail.ru )
публикувано: 21.11.2012 21:57:58 часа

ТЪПАКИ з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага