начало   контакти
vardar@art.bg


Исторически архив
Документи
Македония
Малко смех
М У З И К А
Новини
История на изкуството: http://classica.art.bg/
ПОЕЗИЯ
Фотогалерия
литература
Книжарница "История" предлага
Религия: Православно християнство
Религия: Католицизъм
Религия: Протестанство
I Българска държава
II Българска държава
III Българска държава
Списание "Исторически архив"
Изкуство и култура
Здраве и спорт

всички теми »


ЕС и НАТО биха се превърнали в гробница за Македония

дата: 30 Септември 2009 г. , автор: Проф.Божидар Димитров

Авторът разобличава вовоизлезлата в Скопие енциклопедия на Македония...

ЕС и НАТО БИХА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ В ГРОБНИЦИ ЗА МАКЕДОНИЗМА

Топовен залп на скопскитеакадемициотвя мечтата за ЕС и НАТО. Така тази история с енциклопедията няма да има хепиенд, прогнозира проф. Божидар Димитров. Особено, ако македонският политически елит не се промени генерално в правенето наполитикаи не забрави този език на омразата.

През тази седмица се случи едно събитие колкото външно, толкова ивътрешно”, засягащо ни. И вероятно то тепърва ще предизвиква разговори с тъжни, за съжаление изводи за някои тенденции в нашата съседка Република Македония, чийто управленски и научен елит явно нищо старо не е забравил и нищо ново не е научил.

Благодарение на добросъвестен служител в българското посолство в Скопие, имаме закупен екземпляр от първите шейсет на току-що издадената от Македонската академия на науките и изкуствата енциклопедия. Аз лично видях текстовете, които засягат България и българите. „Македонската история”, каквато я виждат

дебелоглавитеакадемициот Скопие

не се е състояла въобще. И то не само според българските историци. А според историците и историческите институти по цял свят. Да бъдем наясно: античната история на Македония е история на една антична гръцка държава, а средновековната - на заелите тези земи българи и български славяни в края на VІІя век след Христа. И оттогава, та чак до 1944 година историята на населението по тези земи е пряко свързана, както с българската държавна, политическа и културна история, така и с историята на българската нация. Едва след 1944 г. тя бе измислена и непрекъснатообогатяванаот академиците от МАНУЕнциклопедията е фалшива, защото си присвоява личности и събития поне от три държавигръцката, албанската и, разбира се, от българската.

Смятахме, че

с всички тези лъжи и фалшификации

македонският политически елит и подгласната му академия ще приключили постепенно в годините. Тъй като е огромно желанието им да влязат в Европейския съюз и НАТО поне на книга, а в тези организации има изключително строги правила и за тълкуването на историята, което засяга пряко добросъседските отношения , и за езика на омразата.

За наша голяма изненада Македонската академия на науките даде топовен залп с т.нар. македонска енциклопедия, която по същество изяснява историята на „македонците”. Засягайки вече не само съседите си със своите обидни определения и фалшификации, но и САЩ и Великобритания. Според авторите на енциклопедията, военни инструктори на тези страни обучавали албанската национално-освободителна армия, която, както е известно, през 2001-а година победи македонската армия и самолюбивите македонци трябваше да си измислят оправдание за запазване на честта си. Всъщност, никакви документи, нито свидетелства за това има, нито би могло да има, защото нито британци, нито американци са участвали по какъвто и да е начин в събитията през 2001-а година.

Сега както уверенията на Гърция, както и на някои български политически и интелектуални кръгове, че

Македония не е готова, дори и чисто психологически

да влезе в Европейския съюз и НАТО намериха, за съжаление, блестящо потвърждение. Тъй като именно ЕС и НАТО щяха да се превърнат в гробници на македонизма. За наше съжаление, като че ли точно това са целели и ръководителите на Македония – да се пусне бариера пред тези процеси.

И за още по-голямо съжаление т.нар. македонска историческа наука обслужва политическата конюнктура на деня. Ако навсякъде по света с история се занимават историците и невинаги зад техните концепции стоят държавните им ръководители или поне опозиционни амбиции, в Македония е точно обратното. Зад историята, такава, каквато е измислена, а по-точно – поръчана в МАНУ, винаги стои политическият елит. И написаното той използва в съвременната политика като аргумент за претенции пред една или друга съседна, а вече и пред по-далечни държави.

Македонското политическо ръководство обещава поправки в досегашните текстове на екциклопедията, но това е безсмислено. В цялата енциклопедия, като изключим статиите за флората и фауната на страната, няма нищо вярно. Така тази история с енциклопедията няма да има хепиенд. Особено, ако македонският политически елит не се промени генерално в правенето на „политика” и не забрави този език на омразата, който се толерира на най-високо държавно ниво.

Bulgaria News : 09.26.2009Още статии по темата »
И з п р а т и   м н е н и е

Име:
E-mail:
Мнение:
Въведи числото в дясно: verification image, type it in the box

  начало   Кои сме ние   история   контакти   връзки   МУЗИКА   история на изуството   Форум МАКЕДОНИЯ   ЕСЕИСТИКА   Литература   Нашата книжарница предлага